Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

petak, 19. studenoga 2010.

BIROKRACIJA U LIJEPOJ NAŠOJ ....

1. Predugi redovi na šalterima
Jedan šalter - najviše dva - služi za sve. Neki se čovjek raspričao, 35 minuta otišlo je na temu prolaznosti života. Službenica na šalteru sluša i kima glavom. Povremeno replicira. Žena u redu glasno negoduje: “Neka o životu filozofiraju na kavi”. Službenica se na to namršti te pozove izbacivača s pištoljem. Žena uzrujano traži šeficu poslovnice koja, pak, sliježe ramenima.
- Ugodno potrošite svoju plaću koju ste i ugodno zaradili - bijesna je žena dok je izbacivač drži za nadlakticu.
- Ja sam kozmetičarka, prodajem uslugu i za mušterije se moram dobro truditi. A u javnoj službi ne dobijem uslugu, iako je redovito plaćam. Jer, ako ne platim, idu mi kamate, nitko ništa ne oprašta.
Hoćete li vi meni platiti kamate što sam više od pola sata u redu? Ah, kakva korist! Ako i zaobiđem vašu poslovnicu, nema koristi jer vaši ljudi ne rade na normu - zaključila je ogorčeno.
Ova priča, dakako, nije pravilo, nego izdvojen slučaj. Varijacije na temu, međutim, česte su - šalteri izluđuju građane!
2. Organizacija pogreba kada netko umre u bolnici
Otac je u zagrebačkoj bolnici umro u petak ujutro. Pogreb je u Rijeci u nedjelju, tako je dogovorila obitelj. U bolnicu su, dakako, stigli u petak ujutro s namjerom da organiziraju prijevoz pokojnika.
- Može, gospođo. Bolnica radi s jednim pogrebnim poduzećem. Ukupni troškovi, dakle kovčeg, sprovodnica i sam prijevoz, stoje 9000 kuna - kaže bolnica.
- To nam je poveći iznos, sami ćemo organizirati za dvostruko manje novca - na to će ožalošćena supruga. - Onda sami trebate ići u sanitarni inspektorijat da vam izdaju sprovodnicu - kaže bolnica.
Ondje je stigla oko 13 sati.
- Sprovodnicu možete dobiti idući tjedan - suho će djelatnica.
- Ali pogreb je u nedjelju. Sad je 13 sati. Tu su sve potvrde iz bolnice.
- Ne možemo.
- A ako uzmem ovog ovlaštenog pogrebnika za 9000 kuna?
- Onda možemo.
- Znači, njemu u roku od tri sata možete izdati jedan papir?
- Tako je.
- A meni ne?!
- Tako je.
- Kakav reket! Pokojnik je cijeli život bio osiguranik HZZO-a, zašto vi ne osigurate prijevoz - uzalud je bjesnila žena. Morala je prihvatiti ponudu bolnice, “tešku” 9000 kuna.
3. Javni bilježnici imaju previše posla
Svaku fotokopiju dokumenta mora ovjeriti javni bilježnik. Primjerice, nakon godinu dana rada u službi zaposlenik polaže državni ispit i za to mora dostaviti svoju fakultetsku diplomu.
Ali, original ne vrijedi! Samo kopija ovjerena kod javnog bilježnika. Koji nema nikakav stroj-detektor da utvrdi je li original ispravan.
Čovjek pritom u najboljem slučaju izgubi pola sata i 50 kuna po svakom pečatu.
Ako čovjek polaže državni ispit nakon godinu dana rada u nekoj službi, zašto traže diplomu kao dokaz kad ju je već dostavio godinu dana ranije, pri zapošljavanju?
4. Rodni list ima rok trajanja
Zašto rodni list ne smije biti stariji od šest mjeseci? Jedan od odgovora koji ćemo dobiti obilazeći urede jest zato što u njega upisujemo promjenu prezimena kod vjenčanja. Zašto, međutim, to upisujemo u rodni list? Zašto to ne učinimo samo u vjenčanom listu kao praktični zapadnjaci?
5. Traže fotografije, a nemaju automat
Službe koje traže fotografiju za dokumente nemaju svoj automat za fotografiranje, za razliku od Amerikanaca ili američkog veleposlanstva u Zagrebu. Ako građane tražimo da nešto donesu, onda ih ne možemo vozati uokolo, smatra ta moćna država koja cijeni učinkovit radni dan.
6. Gruntovnica je bahato neorganizirana
Čovjek kupuje stan na kredit. Prva nekretnina. Da bi bio oslobođen poreza, treba iz gruntovnice donijeti potvrdu da nema niti jednu nekretninu prepisanu na svoje ime. Čeka u redu. Zatim ide na policiju - uzima potvrdu koja jamči da je dosad imao prebivalište kod nekoga drugog (najčešće roditelja). Za spomenuti kredit od pukih 20.000 eura roditeljska kuća ide pod hipoteku. No, prije nego što ga banka odobri, traži potvrdu iz gruntovnice da je čestica zemlje zaista u vlasništvu spomenutih roditelja. Valja opet na gruntovnicu.
- Knjigovodstvo se od 1978., kada je kuća sagrađena, mijenjalo sto puta i zato gubite dva dana po našim uredima - protumačila je čovjeku službenica u katastru.
7. HZZO maltretira bolesne pacijente
Radnik se razboli, liječnički su nalazi nakon 42 dana u redu, ali on se i dalje loše osjeća. Trebaju mu još dva tjedna. Zna to i liječnik specijalist, sve mu je jasno, ali nema se, kaže, za što uhvatiti i napisati još dva tjedna bolovanja. Pacijenta šalje na prvostupanjsku liječničku komisiju. Liječnica u komisiji dijeli mišljenje sa specijalistom.
- Vidi se da ste iscrpljeni i da patite od posljedica radnog mobbinga. Dobro bi vam došla još dva tjedna za oporavak, ali nemam šifru za bolovanje. Moram vas vratiti na posao, a vi svakako HZZO-u dostavite pismenu žalbu - kaže liječnica.
Čovjek to učini i nazove Pravnu službu HZZO-a.
- Vaša će žalba biti obrađena u roku od 72 dana - obavijesti ga pravnik.
- Ali, ja na poslu moram biti prekosutra, a ne mogu se pomaknuti - zavapi čovjek.
- Imamo puno predmeta i zakonska 72 dana za obradu žalbi - ponovi pravnik.
- A ja se u međuvremenu moram pojaviti na poslu?
- Tako je.
- A što će biti ako vi 69. dan, dakle nakon više od dva mjeseca, odlučite da uvažavate moju žalbu, a ja sam to vrijeme debelo radio? Što ću dobiti, retroaktivno bolovanje koje sam trebao iskoristiti prije dva i pol mjeseca?
- Nažalost...
8. HEP ignorira činjenicu da je dužan vama
Čovjeku su obračunali da je struju 2009. godine preplatio 250 kuna. U prvoj polovici 2010., međutim, javljaju da je 300 kuna manje platio. Nameće se najjednostavniji i najlogičniji zaključak: neka HEP to jednostavno prebije. Ali ne, unatoč prošlogodišnjoj preplati, HEP prvenstveno zanima dug od 300 kuna i na kućna vrata dolazi službenik za ovrhu. Isključit će struju.
- Prebijte taj iznos - traži čovjek.
- Morate na šalter - tumači hepovac.
Hopa-cupa do šaltera. Ali, ne može se tih 300 kuna platiti u HEP-u. Valja ići u poštu, ondje platiti i natrag odnijeti uplatnicu kao dokaz. Opet red. U međuvremenu su čovjeku iskopčali struju. Ponovno uključenje stoji 50 kuna.
9. Škrtarenje s potvrdama o nekažnjavanju
Čovjek završi studij dva strana jezika. Ili geografiju, psihologiju, pedagogiju. Traži posao, primjerice, u školi i javi se na 20 natječaja. Jedan od papirnatih preduvjeta jest potvrda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, tzv. potvrda o nekažnjavanju.
Ona se mora izvaditi na sudu u mjestu prebivališta. I, dakako, ne smije biti starija od tri mjeseca. Neki čak traže mjesec dana. Sud po jednom dolasku izdaje samo dva originala. Zašto? To znači da osoba, ako posao traži u Zagrebu i javi se na 20 natječaja, deset puta mora ići na sud u Osijek, Šibenik ili Dubrovnik.
10. Policija, parkiranje i sud
Građaninu je pauk dignuo automobil. Uložio je žalbu, pa ga je pozvao Prekršajni sud kojemu je iznio svoju obranu (“stupići su bili tamo, ja sam parkirao amo”…).
- U redu, vidjet ćemo - kaže sutkinja.
- Trebam papir iz gruntovnice, iduće je ročište za mjesec dana.
- U redu - reče čovjek.
Policija mu, međutim, ipak pošalje svoj dio kazne za nepropisno parkiranje, dakle 300 kuna.
- Ali, ne možete mi naplatiti kad još ni sud nije odlučio jesam li kriv - objašnjava građanin.
- Otkud bi MUP mogao znati da ste vi na sudu - glasi odgovor.
- Zašto vam gradski parking ne javi? Da, onaj isti parking koji nas gnjavi da žalba mora biti u dva primjerka - procijedio je čovjek.
11. Hrvatska pošta drži novac tri dana
Čovjek je ratu kredita uplatio u pošti dan prije isteka dospijeća plaćanja, dakle na vrijeme. Banka uplaćeni iznos ipak nije dobila u traženom roku i na kućnu je adresu poslala opomenu u iznosu od 17 eura, odnosno 124 kune.
Zašto pošti trebaju tri dana da prebaci uplaćeni novac? I zašto uopće naplaćuje naknadu ako joj toliko treba za jednu transakciju?! I zašto se, zaboga, u jednom redu čeka za plaćanje, a u drugom se redu kupuju uplatnica ili kuverta? Čemu sto redova?
12. Dokumentacija
se ne smije faksirati niti slati mailom.
Potvrdu o nekažnjavanju, kao i ostale dokumente za posao u javnom ili državnom sektoru, osoba ne može faksirati, niti poslati mailom, kao što bi učinila da se javlja na natječaj u neku multinacionalnu kompaniju. Svi se originali moraju poslati poštom ili osobno donijeti jer jedan ured javne uprave nema pojma što radi onaj drugi.
13. HZZO šikanira bolesne majke na porodiljnom
Beba je imala tri mjeseca kad je majka završila na hitnoj operaciji žuči. Otac radi, majka na operacijskom stolu, nema tko biti s bebom. Otac se stoga, s bebom u naručju, obraća kadrovskoj službi svoje tvrtke i liječnici s namjerom da on otvori porodiljni i bude s bebom dok žena ne ozdravi.
- Prema zakonu, vi ne možete na porodiljni jer je supruga na porodiljnom - kažu ocu.
- Ona je sad u bolnici - odgovara on.
- Da, ali ona mora otići u HZZO, zatvoriti svoj porodiljni i otvoriti bolovanje. Tek tada otac može otvoriti porodiljni i biti s bebom. Prema pravilima, ako je jedan roditelj na porodiljnom, drugi ne može dobiti ništa za njegu djeteta - objašnjava služba.
14. Svatko traži potvrdu o prebivalištu
Podiže se u MUP-u u mjestu prebivališta. Potrebna je za sve i svaka je služba traži. Je li onda potvrda o prebivalištu jedini dokaz o prebivalištu neke osobe? Netočno! Naime, prema odredbi članka 1. Zakona o osobnoj iskaznici, upravo je osobna iskaznica javna isprava kojom državljanin RH, među ostalim, dokazuje prebivalište i adresu stanovanja. Dakle, osobna iskaznica je osnovni dokaz o prebivalištu. Nije jasno, međutim, kako to javne službe ne znaju te u skladu s tim prestanu maltretirati građane potvrdom o prebivalištu po koju neki moraju ići na drugi kraj zemlje. Umjesto da samo fotokopiraju osobnu iskaznicu.
15. Porezna uprava svake godine traži iste dokumente
Zašto se kod obavezne prijave poreza svake godine nanovo trebaju dostaviti isti papiri o stambenom kreditu? Porezna uprava, dakle, svake godine utvrđuje isto gradivo s istim kupoprodajnim ugovorom i ugovorom o kreditu, i u deset godina naslaže deset istih snopova papira. Zašto jednostavno službenici Porezne uprave ne ustanu iz fotelje i prošeću se do svog arhiva?
16. Osobna iskaznica nije uvijek dovoljna
Čovjek s austrijskom adresom upisivao je kćer u matičnu knjigu rođenih u Hrvatskoj. Službenica je zatražila potvrdu boravišta u Republici Hrvatskoj. Čovjek je predao osobnu iskaznicu.
- Ne, gospodine, mora biti potvrda iz MUP-a, osobna na vrijedi - ustvrdi službenica.
- Zar osobna nije dokument koji dokazuje tko sam, što sam i odakle sam - odvrati čovjek i uputi se u MUP. Ondje kaže službenici što treba. Ona odvrati:
- Gospodine, imate li osobnu iskaznicu kod sebe da ja sada ne rujem po dokumentaciji?
Čovjek joj preda osobnu, ona napiše potvrdu, on se vrati u matični ured i preda je tamošnjoj službenici.
- To je to, valjda - kimne ona zadovoljno glavom.
17. Porezna uprava je spora kad nama duguje
Povrat poreza po godišnjoj prijavi dobijemo otprilike nakon godinu dana. Prođe, dakle, skoro cijela godina otkad smo taj iznos uplatili (preplatili) u državni proračun. Ako je razlika u korist države, doplatiti se mora u roku osam dana, inače...
18. Centri za socijalnu skrb su nepovezani
Osam tisuća parova u Hrvatskoj želi posvojiti djecu. Molbu i tzv. obradu (brdo potrebnih papira) predali su svom Centru za socijalnu skrb, na primjer u Zlatar Bistrici. Dotični par zatim dobiva informacije jedino od svog Centra od kojega će doznati samo ima li u toj županiji djece za posvajanje. Ako se, primjerice, dijete za posvajanje pojavi u Dubrovniku, supružnici iz Zlatar Bistrice to neće doznati. Jer, njihov im Centar to neće javiti. Jer, jedan ne zna što radi drugi. Ne postoji registar posvajatelja. Stoga parovima koji žarko žele posvojiti dijete preostaje samo jedno: svaki tjedan okrenuti brojeve 80 i nešto centara. Naravno, tijekom radnog vremena jer centri ne rade poslijepodne
19. Carina ignorira važeće potvrde
Građanin je naslijedio automobil koji je iz inozemstva trebalo uvesti u Hrvatsku. Prema važećem pravilniku Carinske uprave, u slučaju nasljeđivanja vozila osoba je automatski oslobođena od postupka homologacije vozila (dokaz da su dijelovi vozila ispitani u skladu s europskim i domaćim pravilnicima). Unatoč tome što čovjek ima pravomoćno rješenje o nasljeđivanju i što carinici znaju za pravilnik, poslali su ga u Državni ured za mjeriteljstvo da iz njega donese potvrdu da je oslobođen homologacije. Nepotrebno je i besmisleno što na Carini traže papir kao da njime dokazuju nešto što već nisu znali. Potvrda se, pritom, ne može ishoditi u jednom danu.
20. Državne službe pokvarile su i privatne banke
Iako su banke privatni sektor, u sprezi s javnom službom također znaju zagorčati život. Žena je imala račun u banci koji godinama nije koristila. Nakupilo se 700 kuna duga, otišla je u banku vratiti dug i zatvoriti račun. Međutim, budući da se u međuvremenu udala, prezime na osobnoj iskaznici i prezime u računalu banke nije bilo isto.
- Ovo je račun Sanje Jurić.
- To sam ja, samo što sam se udala pa sam sada Sanja Jurić Novak.
- Da biste zatvorili račun, treba nam vaš vjenčani list - kaže služba.
- Ali, zar vam nije logično da sam to ja? Koja bi to Sanja Jurić za tamo neku drugu Sanju plaćala 700 kuna, tko je još toliko altruističan - tumači žena.
  1. Nije bilo druge nego tijekom radnog dana otići po vjenčani list u mjesto vjenčanja, dakle u drugi grad, i zatim ga osobno donijeti.Glomazna birokracija. Spora, skupa, nelogična. Jede ljude, vrijeme, strpljenje i novčanike. Tiskanice, formulari, obrasci u Narodnim novinama. Svih boja i naziva. Zna za njih svaki čovjek u ovoj državi. Svatko se barem jednom očešao o državnu i javnu upravu koja kao da još uvijek živi u socijalizmu. Naime, sustav javne i državne uprave još ne percipira da je on uslužna djelatnost namijenjena istim onim građanima koji ga plaćaju iz vlastita džepa. Da su državni činovnici tu radi nas, a ne mi radi njih. I da nema opravdanja za neljubaznost i manjak bontona u njihovu ophođenju s građanima.

PROGRAM Hrvatskog Nacionalnog Fronta u 9 točaka ...

1. Zalaganje za podizanje nacionalne svijesti i osjećaja dužnosti prema Državi2. Promicanje očuvanja prirodnih bogatstava radi iskoristivosti za nacionalno dobro3. Promicanje očuvanja i obnove nacionalne baštine4. Unaprjeđenje kvalitete života svih građana5. Promicanje cijeloživotnog obrazovanja 6. Promicanje volonterskog i humanitarnog rada7. Promicanje razvoja proizvodnog gospodarstva8. Promicanje ravnomjernog razvoja države.9. Promicanje tehnološkog razvoja u svim područjima rada sa svrhom modernizacije našeg društva

1.Zalaganje za podizanje nacionalne svijesti i osjećaja dužnosti prema Državi.Ovaj dio je najbitniji jer pod njim se podrazumjeva ljubav i odanost ovoj zemlji ,osiječaj ponosa prema njoj zbog svega što je kroz povijest i ovaj rat protrpjela.

Bacamo se u depresije,nevidimo izlaz ili smatramo se nebitnim svi smo mi HRVATI i to je jedino bitno kao takvi sjetimo se kroz kakve bezizlazne situacije smo kao narod prolazili.Zato uzdignimo glave pred Europom i Amerikom te ponosno recimo MI SMO HRVATI i bili članovi NATA ili EU to čemo ostati sad i za sva vremena.Naš jezik,naša povijest ma kakva bila nije na prodaju Mi se nesmijemo razdoblja od 41 odreći samo zato što je neki autor napisao da je bilo mračnih strana je u svakom ratu ih ima to je normalan sljed pročiščenjaAli onda uništavamo svu povjest jer se stidimo samo jednog razdoblja Zašto dozvoljavamo da nam nabijaju osječaj krivnje zbog nečeg što je učinio pojedinac u ovom ili bilo kojem ratu.


2. Promicanje očuvanja prirodnih bogatstava radi iskoristivosti za nacionalno dobro-Zašto promicanje prirodnih bogatstava ?Svaki dan smo suočeni unišavanjem prirode te eksplatiranjem vode za neka privatne svrhe, sve više vidimo kako stranci kupe hotel,obalu te ju ograde žicom.Pitanje je dali voda,zrak,sunce,zemlja,more može pripadati pojedincu ?Narano da ne dopuštamo da uništavaju vode kako bi njihovi izvori bili prodavani Dozvoljavamo da bez iakvog reda rušimo šume te sirovinu bez da ju prerađujemo u HR izvozimo u Italiju a onda nam ta ista Italija porodaje namještaj od kvalitetne Hrastovine pa zar smo glupi pa dozvoljavamo da od našeg drveta stranci ubiru novac na nama. Zar u vremenu kada je več očito da če se ratovi voditi oko vode mi uništavamo i rasprodajemo izvore.

HNF smatra da jedino tko može gospodariti prirodnim resursima su Hrvati ne jedan več svi to je nacionalno blago i smije se eksplatirati samo radi nacionalne a ne privatne koristi.Jer nije poduzetnik stolječima krvario za taj komad zevlje več vaši preci i zato ta bogatstva pripadaju nama a ne pojedincima.


3.Promicanje očuvanja i obnove nacionalne baštine- U silnoj amerikanizaciji i europeizaciji zaboravljamo na stare običaje,kulturnu raznolikost ,jezičnu raznolikost našeg naroda koja nas je stolječima odvajala od drugih kultura i činila jedinstvenom. Istina da su neke stvari zaštičene no puštamo ih u zaborav jer su nemoderne jer društvo globalizacije i amerikanizacije nas tijera da zaboravimo kulturu našeg jezika, kulturu naših običaja -Dali ste prije 30 godina mogli zamisliti slavonca bez kolinja ili tradicionalne nošnje ?-Dali se više itko sječa što je sve naša nacionalna baština ?-Dali se sječamo povijesti naših predaka ?-Dali brinemo da dvorci,utvrde koje su se krvlju kmetova gradile zbaoravljamo da propadnu a dio su naše povijesti,naše baštine ?Ako ne očuvamo naše nacionalno bogatsto našu jedinstvenost nečemo više imati Hrvate u Hrvatskoj već ćemo postati nešto sasvim drugo nešto umjetno i več viđeno.



  1. 4.Unaprjeđenje kvalitete života svih građana.Kvaliteta života može biti različita povezana sa količinom odmora kojeg imamo jer kapitalizam tjera radnika da za isti novac radi sve više i više. Dopuštamo neispravnim ponekad i otrovnim tvornicama da rade pokraj naselja, zagađujemo istu onu vodu koju ćemo piti Počmimo brinuti o svom zdravlju Država govori štetno pušenje no i dalje potiče duhansku industriju znam da če se mnogi pušači sad uvrijediti no industrija bi trebala biti preusmjerena ili isključivo na izvoz ili potpuno ugađena jer dok s jedne strane zaradimo od oboljelih gubimo deset puta više na lječenje.Mi moramo imati snage te reči dosta nečemo trovati se štetnim plinovima,otrovnim tvornicama .Želimo ekološku proizvodnju, smanjenje ispušnih plinova koristeči električne i druge automobile.


5. Promicanje cijeloživotnog obrazovanja -Naravno zli jezici če reči pa država i promiče možda riječima ali ne dijelimaPromicanje cijeloživotnog obrazovanja nije da platiš mladoj osobi fakultet i onda ga pustiš da se snalazi na ulici ili da ode raditi u svijet to je gubitak ogroman svaka studentova godina košta i preko 40.000 kn kojih bacamo u vijetar puštajuči da nakon 5 godina studiranja ode u stranu zemlju.Promicanje cijeloživotnog obrazovanja nije ništa drugo veči davanje motivacije mladim ljudima da uče, budu prema ocijenama nagrađeni od države ali da im država omoguči sigurno zapošljavanje i daljnji nastavak školovanja.Nije dovoljno otvoriti fakultet ili veleučilište i reči da smo zemlja znanja treba poticati mlade da se isplati iči na fakultet a ne pokazivati primjere brzog bogađenja,lake zarade kriminalom i ubijati mladima volju za studiranjem.

6. Promicanje volonterskog i humanitarnog rada- Sve više u našoj zemlji ima jadnih ostavljenih ljudi, sve više imamo ljudi koji nemaju krov nad glavom, sve više ima ljudi kojima i dobra riječ znači novu nadu za životom.Promicanjem i radom na humanitarnim akcijama spašavamo živote te dajemo nadu ljudima.-Možda je teško državi izgraditi naselje za beskučnike ili branitelju novi dom jer nema sluha no zar nas puno vremena košta da odvojimo jedan dan i sazidamo tu kuču, istina je danemamo svi novca ali ako nemamo novca možemo svojim radom doprinjeti ljudima oko nas.-Svugdje je normalno da se volonterizam cijeni kao dobra ljucka gesta pa čak i pri zapošljavanju je u nekim zemljama to bitno zašto ne kod nas, potiče se društvo u kojemu se zatvaramo sami u sebe zbog čega. 


8.Promicanje ravnomjernog razvoja države- Poučeni smo da u HR jedan dio zemlje tj Zagreb se razvija pod teretom svih građana. Naravno objasniti če zato što ima velik broj građana pa naravno da ima kad su ljudi prisiljeni iči u Zagreb jer tamo su večina tvornica.Zašto nebi poticali razvoj manjih gradova tj ravnomjernog razvoga preciznim planom određivanja gdje se koja tvornica smije graditi da udovolji uvjete poduzetnika ali da i prisili nove radnike da ravnomjernije rasporedimo stanovništvo -Jer počinje nam se događati da neki povijesni gradovi ili odumiru ili grcaju u dugovima što je neprihvatljivo -Večina svijeta planira razvoj ravnomjeran a srečom cestovno smo povezani pa nitko nemože reči da je Zagreb najbolje riješenje-Poduzetnici idu tamo gdje su radnici osnovno pravilo no ako mi radnike dovodimo do mijesta tvrtke onda jednostavnim načinom kontroliramo raspodjelu Umijesto da Zagrebu silom oduzimamo smatram u ime HNF da je ovako bolje


9. Promicanje tehnološkog razvoja u svim područjima rada sa svrhom modernizacije našeg društva- Suočeni smo sa problemom slabog ili nikakvog ulaganja u tehnologije. Večina svijeckih zemalja je uvelo nove tehnologije u industriju i administraciju. Nije dobro da koristimo zastarijele tehnologije u brodogradilištu samo zato što ne želimo preusmjeriti te ljude u druge sektore. Nekorištenjem nove tehnologije tjeramo sami sebe u nekonkurentnost a vremenom u neprofitabilnost poduzeča. - Tijeramo djecu da uništavaju kičme zbog lobija izdavaća dok danas postoje E-book rideri koji u malu spravu spremaju sve knjige učenika pa zašto tjeramo djecu da nose i više od 10 kg kad mogu svega 1-2 kg, zašto tjeramo roditelje da svake godine za knjige izdvajaju i preko 2000 kn dok takve sprave mogu poslužiti i nekoliko godina a koštaju svega 300 -400 kn tu več štedimo tih fantomskih 300 milijuna na izdavanje knjiga koje se izdaju ne da djeca dobiju novo znanje več da zarade izdavači ovako štedimo na dva načina- zašto dopuštamo da administracija sve više raste pa kad želimo izvaditi neke dokumente ili papire potrebni su nam kamioni da prevezemo potrebne formulare a sve stane na jedan čip ili stik isto je i sa zdravstvom

  • Mi moramo biti spremni stati u korak sa vremenom i prihvatiti nove tehnologije kako bi svojim građanima omugučili što lakši i kvalitetniji život.Bog i Hrvati ZA DOM SPREMNI !!

...


PRVI DIO MOG GOVORA NA PROSVJEDU U ZAGREBU PROTIV SRPSKIH NOVOSTI !!




  1.  Hrvatski domoljubi pozdravljam vas u ime Hrvatskog Nacionalnog Fronta .Zovem se Stijepan Penc branitelj kao I večina od vas Nisam ovdje s vama kako bi se dićio sramoti hrvatske već da zajedno zaustavimo tu sramotu.U vrijeme kada smo mi po ratištima gubili prijatelje, braču I sestre politićari su gradili huće i hotele.Dada kada je trebalo za domovinu ginuti kako jedan smo išli ne pitajući hoćemo li sutra umrijeti danas dio preživjelih i žali što je preživo jer je dočekao da se zapita čemu smo gubili prijatelje i silnu mladost.Tada smo ginuli za ideale Demokracke hrvatke hrvatske sa dostojanstvom za svakog.Nismo se borili za mirovine iako nogi ih danas ni to pravo nisu ostvarili, nismo se borili za stanove ili nagrade već za domovinu.Danas je najlakše se riješiti branitelja uskoro će početi dodjeljivati bonuse na plaču snajperistima za svakog ubijenog branitelja jer smanjuju tako trošak.Činjenica stoji da smo trošak državi, da smo joj i sramo ta pa gospoda pokušavaju ulizivanje srbiji i ovim ovdje četnicima ublažiti spomen na veliku pobijedu i spomen na poginule HRVATSKE herojeDanas kada braniteljima skidaju mirovine drastično, danas kada mnogi ni za kruh nemaju a njihova djeca kada se stide što smo bili u obrani zemlje ova drugovi četnici za uređivanje četničke propagande dobivaju desetke milijuna kuna , dali mi želimo da plačamo list koji blati našu časnu borbu naravno da ne želimo zato smo ovdje da kažemo jednom za svagda Možete nas ubijati, ponižavati ali nikad hrvatski duh kojega smo 90 imali neće ubiti u hrvatskom narodu dokle god živi i jedan braitelj dokle god živi spomen na njihova herojska dijela.Sloboda se tečko dobiva a lako gubui, neka nas je ovdje i deset ali da sami sebi obečamo da nećemo odustati od borbe jer odustati znači predati se ,znači zaboraviti krv naših suboraca znači zaboraviti njihvu žrtvu i sve žrtve kroz stolječa za ovo što zovemo danas Hrvatska Srpsku propagandu moramo zaustaviti prije nego što djecu našu zatruju do te mijere da zamrze svoje očeve zbog rata u kojem su sudjelovali. Dobro se zna tko je napado hrvatsku i dobro se zna na čijoj je strani uredništvo ovog lista bilo devedesetik kada su srpski tenkovi razarali naše gradove,kada su četnici klali naše civile.Dosta je bilo šutnje u kojoj HDZ koalira sa SRBIMA a mi šutimo i plješćemo Isti cu i crveni i plavi Nedozvolite da više ikad dirnu u naše jedinstvo nedozvolite da nas zavade.Za hrvatsku sam spreman i to mi nitko nemože zabraniti dali ste i vi spremi da zaustavite ovu tiraniju 

DRUGI DIO MOG GOVORA NA PROSVJEDU ...Danas smo se po drugi put okupili na ovom prosvijedu da dokažemo na nam nije dosta da samo smijene upravu novina a da pod drugim vodstvom dalje nastave iznositi laži.Ovdje smo da pokažemo da jedino što prihvačamo je potpuno gašenje ovog za branitelje sramotnog listaJer dokle god nema novca za branitelje istinske borce za domovinu nesmije da u proračunu bude ni kune za četničku propagandu.Dok su istinski hrvati proljevali krv za hrvatsku isti ovi ljudi što danas pišu za novosti su nas napadali i smijali se hrvatskoj no i kad su izgubili rat nastavili su širiti propagandu velike srbije.Dokle god Pupovac inzistira na radu ovakvog lista,dokle god srba ima u saboru više nego li pravaš hrvatski građani i branitelji nesmiju odustati od borbe da zaustave to zloPrijatelji jednom smo se borili protiv zla kojeg smo vidjeli i koj je pucalo po nama borimo se opet protiv zla koje je zamotano u plave i crvene boje to nisu hrvati i nikada neće biti.HNF je udruga iako zlobnici žele da nas zavade i stave nam predznak stranke kako bi nas se vlastiti članovi bojali.Ustrajati ćemo da se povijest ne zaboravi pitam vas dali bi država odobrila i istom mijerom financirala časopis hrvatskih branitelja nebi jer ne žele da se ta istina spominje oni samo žele da tu istinu zaborave i unište.Prije nekoliko dana svijedočili smo činu saborskih zastupnika kako se međusobno preucavaju ali na kraju dana odlaze punih džepova na ručak a narod i danas treba kruha a ne praznih rijeći i danas mnogi od nas se pitaju kako će doćekati sutra .Dokle mi se borimo za domovinu oni za mirovinu svoju i svoje djeceKada ćemo reći pa dosta je bilo da mojim novcem finacirate četničku propagandu,dosta je da pored gladnog naroda raspipate novce u kriminalne projekte. poslje je pročitana prisega Zaklinjem se Bogom svemogućim i svime što mi je sveto da ću zapaliti svaki tjednik srpskog lista, zaklinjem se da ću braniti hrvatski narod od njihove laži te da nikada neću dozvoliti da srpski tijednik na miru iznosi laži.Ovu svetu zakletvu podnosim u čast svim braniteljima koji su poginuli braneći zemlju od srpske tiranije.Ako se kada ogriješim od svetu prisegu i izdam svoje suborce ima me stiči zaslužena kazna. Neka mi Bog pomogne u borbi protiv Srpskog Narodnog Vijeća.
Ne znam zašto pojedinci sad pljuju po HNF-u zašto smo zapalili jugoslovensku zastavu a da nisu ni čuli što se na prosvjedu govorilo dok su ljudi prolazili kroz Gajevu ulicu neki bi se i zaustavili ( Hrvati ) sad se opet proziva HNF da smo nečiji sateliti mi smo izašli na prosvjed pokazali smo svoje nezadovoljstvo a svaki ima pravo da misli da li je to bio pametan ili negativan potez pozzz svima Bog i Hrvati ZA DOM SPREMNI !!
Zahvaljujem se svima koji nam daju podršku u borbi za ISTINU predsjednik HNF-a Stjepan Penc http://pencstjepanhrvatskinacionalnifront.blogspot.com/2010/11/prvi-dio-mog-govora-na-prosvjedu-u.html?spref=fb

Deset zapovijedi majke Hrvatske

U osvit Prvog svjetskog rata Vjekoslav Klaić je napisao članak "Deset zapovijedi majke Hrvatske". Posvećen svim vjernim hrvatskim sinovima i kćerima, članak je objavljen u časopisu "Hrvatska njiva", 1917. godine.
I unatoč činjenici da je pisan u sasvim drugim okolnostima i potpuno drugačijem političkom ozračju, članak je i dan danas iznimno politički aktualan.

Spomenuti rad objavljen je sklopu rada sveučilišne profesorice u mirovini Mire Kolar-Dimitrijević "HRVATSKI POVJESNIČAR VJEKOSLAV KLAIĆ I NJEGOV DOPRINOS U ODGOJU HRVATA",  pisanog povodom 80 godina Klaićeve smrti. 

Pročitajte i uvjerite se ....



Vjekoslav Klaić



I. Govori hrvatski!
Bog ti je darovao divni jezik hrvatski, kako ga gotovo više na svijetu nema.On je zvučan i bogat, tako da njime možeš izreći sve, što ti pamet kaže i srceosjeća.Griješiš protiv Boga i prirode, kad ne govoriš hrvatski, gdje god treba i kad ti sezgoda nadade. Govori hrvatski u kući i u javnosti, jer samo po jeziku tvome znatće svijet, da si Hrvat. Ako kažeš, da si Hrvat, a ne govoriš svojim rodjenimjezikom, onda naprosto lažeš. Ptica se pozna po perju, a čovjek po govoru.Nastoj, da govoriš hrvatski što ljepše i savršenije, kao da iz najbolje knjige čitaš.Jer velika je sramota, kad kažeš, da si Hrvat i ne govoriš savršeno svojimmaterinjim jezikom. Nemoj upletati u svoj hrvatski govor riječi tudjinske(njemačke, talijanske ili turske), jer tim odaješ, da si rob tudjincu, ili da ne znašsvoga jezika.Uči i cijeni takodjer strane jezike, ali govori njima samo u krajnjoj potrebi i kad siu tudjoj zemlji. U svovoj domovini, u Hrvatskoj, ne vrijedjaj majke svoje tudjimgovorom. Najmanje pak da to činiš tudjincu za volju, koji dolazi s trbuhom zakruhom. Neka tudjinac nauči najprije hrvatski, ako želi da se zakloni u Hrvatskoj.Ako tudjinca susrećeš njegovim jezikom, on će te omalovažavati i prezirati; akoga prinudiš, da govori tvojim jezikom, on će te cijeniti i poštivati.Svom snagom pako poradi, da ti porodica vazda govori samo hrvatski, dahrvatski misli, osjeća i radi. Jer hrvatska porodica najjači je bedem hrvatstva:jedna jednita svijesna obitelj hrvatska vrijedi za čitavu regimentu na bojnompolju!1

II. Radi!

Bog ti je stvorio dvije ruke, - ne da ih prekrstiš i dangubiš, već da njima radiš.Raditi možeš i nogama, i te kako! A i glavu imaš, da njome misliš i radiš, a ne dablejiš u zrak. Jer čovjek baš je i stvoren za rad kao malo koje drugo stvorenjeBožje.Raditi nije sramota nego dika. Nije onaj gospodin, koji ništa ne radi, tratećivrijeme i novac, što ga je baštinio, - već je gospodin onaj, koji je radom svojimstekao imetak. Radi stoga dan i noć, a radi sustavno i razložito, da ti rad budekoristan. Pregni raditi svim žarom i oduševljenjem: ne radi samo od nužde ipotrebe, nego i za zabavu. Neka se želja za radom uvriježi u tvojoj duši tako, dane budeš mogao ni živjeti bez ustrajnog rada.Ustrajan i razložit rad koristi tijelu i duši.Nije istina, da rad ubija. Od samoga rada nije još nitko umro. Nasuprot stoji, dase ustrajnim i sustavnim tjelesnim radom samo tijelo jača i krijepi.Ne smije se doduše raditi u jedan mah do krajnjega umora, ali od dangube dokrajnjega umora dalek je put. Ako si se umorio tjelesnim radom, odmaraj seradeći glavom; ako te je umorio duševni rad, a ti se prihvati rada rukama ilinogama.Rad je koristan i za dušu. Besposlica mora uroditi grijehom i porokom svakevrsti. Tko radi, zlo ne misli. Radom ćeš smiriti i strasti svoje. Jer kad radišizdašno i neprekidno, tako te obuzme rad, da za drugo nijesi ni podoban.A ni zli sni ne će te mučiti, ako si umoran od rada tvrdo usnuo.Napokon ti podaje rad i zemaljskog blaga. Ako i ne postaješ brzo i uvijek bogat,privredjuješ bar toliko, da možeš pošteno i pristojno živjeti. Ne treba ti ničije1 Modificirana Napoleonova misao o hrvatskim vojnicima.milostinje, ne treba ti moljakati, a nijesi takodjer u napasti da se dočepaš čeganezakonitim ili nedopuštenim načinom. Slatko jedeš krušac, koji si privrijedio uznoju lica svoga.

III. Štedi!

Lijepo kaže narodna poslovica: “U radiše svega biše, u štediše jošte više.”Treba dakle ne samo raditi, nego i štedjeti. Jer zgodno kaže opet druga narodnaposlovica; “Tko ne zna štedjeti, brzo će mu nestati.”Teško onome, za koga se može reći: “Što je ruha, na njemu je, a što kruha, unjemu je.” A još teže je po onoga, koji je raspikuća, pa se tješi pjevajući: “Štodobijemo, to zapijemo.”Štedjeti je lako, samo ako hoćeš. Neka ti bude prvo pravilo, da nikad ne potrošišsve ono, što si svojim radom privredio nego da svakom prigodom bar nešto odsvoje zarade otkineš i pohraniš. Ato ćeš tako udesiti, da trošiš tek za ono, što tije od najpreče potrebe, a da se kaniš onoga, što je suvišno.Štedjeti je slast. Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača, a para do paregotov imetak. Samo pripazi, da ti se slast štednje ne izrodi u strast, pa da odštediše ne postaneš škrtac.Štedjeti je tvoja sveta dužnost, koju moraš vršiti i zbog sebe samoga, i zbogsvojte svoje, i zbog naroda i domovine svoje. Štedi za sebe samoga, jer kad tesnadje nevolja ili kad ti nestane privrede, kako da se goloruk proturaš u svijetu?Zar s dugom, koji je zao drug? Stoga čuvaj bijele novce za crne dane. Štedi zbogsvojih milih i dragih, da starcima roditeljima vratiš, što su te u svijet opremili, adjeci svojoj, koja nijesu kriva što si ih porodio, da pomažeš, dok stanu na svojenoge. Napokon je i rodjena gruda, iz koje si nikao i koja te hrani, zavrijedila, dajoj se odužiš makar u smrtnom času, kad se opet vraćaš u blago krilo njezino.Štedimo dakle svi: staro i mlado, muško i žensko! Naročito vi, žene hrvatske,kanite se gizde i raskoši svake. Dobra kućanica drži tri ugla kuće, mnogo puta joši četvrti. Samo brižna i štedljiva žena vjerna je ljuba svome bračnome drugu, adobra majka djeci svojoj.Slabo će pomoći svi politički programi, kojima se nastoji pridići i spasiti narodhrvatski, da ne propadne u silnoj vrevi naroda. Hrvatski narod održat će se tekonda, ako se nauči raditi i - štedjeti.IV. Budi umjeren i trijezan!
Nema traga ni radu ni štednji, ako ne živiš umjereno i trijezno. Umjereno usvemu i svačemu, a naročito kad jedeš i piješ.Uči nas Sveto pismo, da je Bog stvorio čovjeka na sliku i priliku svoju.Pa zar da presit i pijan čovjek bude slika božja? Nije ni slika životinjska, jer senerazumna životinja ne prejeda i ne opija. Ili zar si kad vidio konja da se jeprejeo, ili pseto da se je opilo? Životinji brani pusti nagon, da se naždere i napajapreko mjere; a ti, razumno stvorenje, da budeš gori od nje?I sam puk hrvatski, gdje ga nije još zarazila kuga neumjerenosti, zgraža segledajući gurmanca ili pijanduru. Nikad sita zove puk izjelicom, proždrlicom,žderonjom, pače i izjedi-pogačom: a netrijezna vinopiju pijanicom, lokalom,pijančinom, a i ispičuturom.Neumjerenost kod jela i pila zametak je mnogomu zlu i poroku. Dobro kaženarodna poslovica: “Pijanoj snaši mili djeveri”. Neumjereno jelo škodi i tijelu iduši. Tijelo slabi i čini ga tromim, a svakako nesposobnim za ustrajni rad; dušupak posve poništuje i ubija. Koliko je ljudi od vina i rakije pomahnitalo! Koliki suljudi opet neumjerenošću svojom prekratili svoj vlastiti život, te tako postalisamoubojicama! Gdjekada i sama priroda kao da hoće žigosati izjelice ipijandure, pa ih iznakazuje omašnim trbušinama i crvenim nosovima. A tek davidiš želudac i džigericu okorjela pijanice!Teško narodu, koji nije navikao “boraviti trijezne dane”. Kukavne li vojske, kojumoraš opijati, kad ju šalješ u boj! Velika rimska država stala je propadati, kad seje za Rimljane počelo govoriti: “Jedu da bljuju, a bljuju da jedu.” Mletačkiposlanici opet više puta javljaju u svojim izvještajima, kako su se ugarske čete u15. stoljeću opijale, da budu srčanije u boju. Zar je onda čudo, da je Ugarskustigla katastrofa na Mohačkom polju?Kanimo se dakle gošćenja i pijanaka, osobito u ovo teško doba. Budimo umjerenii trijezni, pače kojiput otkidajmo od usta za narodne - hrvatske - potrebe.Jer tek nakon velikoga i dugoga posta narodnoga može jednom svanuti vedri danuskrsnuća hrvatskoga.

V. Čuvaj zdravlje!

Umjereno i trijezno življenje koristi u velike i zdravlju. Ali to nije dosta.Moraš još naumice i sustavno poraditi, da svoje zdravlje uščuvaš i život svojproduljiš do najdublje starosti.Kažu, da je zdravlje najveće blago, što ga čovjek može na ovome svijetu imati.Kad je tako, a jest tako, onda si najveći zločinac spram samoga sebe, kad tonajveće blago svom pomnjom ne čuvaš. A sačuvat ćeš ga svakako, ako se svegakloniš, što bi ti zdravlju nauditi moglo. Ako ti škodi lula i duhan, a ti razbij lulu irazaspi duhan; ako tebi, hrvatska ženo, smeta steznik ili tijesne cipelice, a ti ihbaci na stran. Kome si mila, ostat ćeš i dalje draga sve bez steznika i paklenihmuka na nogama.Ali treba zdravlje i krijepiti. Zdravlje se troši godinama, pa treba istrošene silesvedjer nadoknadjivati. To ćeš postići sustavnim jačanjem tijela svoga, jačanjemudova svojih, mišica svojih i živaca svojih. A to možeš lako postići, pa bio i golasirotinja, jer za to treba tek čvrste volje, pa hladne vode i svježeg zraka. Pa davidiš čuda golemoga!Ne boj se hladne vode! Ne kaže se zaludo: “Zdrav kao riba”, jer ribi daje zdravljevoda, za koju mnogi tvrde, da je praizvor svega života. Vodom čistiš i krijepišsvoje tijelo, a čistoća je prvi i glavni uvjet zdravlju i snazi. Sluti to i puk hrvatski,kad snagom krsti tako čistoću kao i jakost tijela. Snažan momak u jednu je rukučist i pristao, a u drugu zdrav i jak.Ne boj se svježeg zraka ni sunčanoga žara! Pod nebeskim svodom, a na svježemzraku i na sunčanom žaru živi čitava priroda sa tri carstva svoja. Tu se radja,niče, raste, svate, hrani i dozrijeva nebrojeno mnoštvo stvorova Božjih.Jedini čovjek da se je izrodio i da se je stisnuo u tamne nezračne odaje?!Prirodno jačanje tijela podupri, razumni čovječe, još i umijećem svojim.Tako su nekad radili grčki Spartanci, tako rade uz druge narode u naše dobaslavenski Česi.2U Češkoj je postala lozinka: “Tko je Čeh, taj je Sokol”, i tako ječeški narod dobio svoju narodnu vojsku. I u hrvatskom narodu neka prevladalozinka: “Tko je Hrvat, taj je Sokol.” Čuvajmo zdravlje, jačajmo tijelo, krijepimomišice i živce. Mišice da nam budu tvrdje od kamena, a živci jači od željeza. Jertrebat će nam jedno i drugo.2 Sokol je tjelovježbena organizacija koju su osnovali Mladočesi u Pragu 1862. godine.Pod vodstvom M. Tyrša (1821.-1884.) Sokol se razvio i kod drugih naroda. U Zagrebu je1874. osnovan Hrvatski sokol koji se najvećim dijelom integrirao poslije 1920. ucentralističku režimsku jugoslavensku organizaciju.

VI. Ženi se!

Govore: Teško je breme života, jedva se sam proturaš, pa da se još ženiš!A ja ti velim: Ženi se i udavaj, jer ako je breme života teško, lakše ćeš ga snositiu dvoje, nego svaki za sebe.Od krajnjeg istoka, gdje se roče ruski “Božji ljudi” i “Skopci”3pa do dalekogzapada, gdje se u Francuskoj okupljaju pobornici slobodne ljubavi, čuje se poEvropi lozinka; Ne ženi se, kad možeš i bez toga živjeti! Ali kud i kamo jačeozvanja glas velike prirode, koja ti dovikuje: Ženi se i udavaj, jer si društvenobiće, a prvi zametak čovječjemu društvu je brak i obitelj!Istina: sveti Pavao kaže, da dobro činiš kad se ženiš, a još bolje kad se ne ženiš.Ali sam Bog blagoslovio je već Adama i Evu u raju, i rekao je njima: “Rastite imnožite se, i napunite zemlju.”A hrvatski puk zgodno kaže: “Čovjek bez žene, glava bez tijela, a žena bezčovjeka, tijelo bez glave”, ili “Čovjek je sam kao dub posječen”, pa još dodaje:“Ni u raju nije dobro samomu”.Ženite se dakle i udavajte se, hrvatski sinci i kćeri, svi redom, ako i kako samomožete! Ženite se razborito, a ne ludo. Ženite se rano, kad ste u naponu snage iu cvijetu djevičanstva svoga. Velika je nevolja, kada čovjek uzima ženu, nakonšto je istrošio svoju snagu: a gotova je rugoba, kad djevojka hoće da dodje podkapu, pošto je promijenila desetak ljubavnika. To nije sveti brak, već ilinemoćnica ili opskrbilište!Radjajte djecu! Djeca su blagoslov Božji, te ih nikad u kući suviše nema.Divno veli narodna riječ: “Ženidba bez djece onako je kano i dan bez sunca.”Djeca su briga roditelja, ali su slatka briga i veselje njihovo. Ima i u najskladnijojporodici tuge i žalosti, ali redovito pretežu srećni i radosni dani. A domovina ti jemilija, kad u toj domovini boravi tvoja porodica koja je dijelak tvoga naroda.Gotovo bi mogao sumnjati, da li mogu mrzovoljasti bećar i samoživa ženadomovinu onako žarko ljubiti, kao otac i majka brojne porodice?Jesi li kad vidio taj prizor? U priprostoj, čistoj sobi sjedi za stolom ljudina, vrativšise s teška posla, pa će da užina. Oko njega posjedalo šestero nejačadi, jednodrugomu do uha. Gojna majka metnula na stol pladanj kao čisto zlato žutihžganaca, pa ih dijeli djeci, koja s viljuškama stoje pripravna, da ih progutaju.Podsmijeva se srećna majka, a ćaćko uživa. Krasna li prizora, koji je zavrijedio,da ga umjetnik slika proslavi kistom svojim!Često se čuje tužba: “Malen je nas Hrvata broj!” Do nas je, da nas bude što više,da nas za dva pokoljenja bude dva puta i tri puta toliko. U Ruskoj i Njemačkojbroj se je naroda za ciglih četrdeset godina podvostručio!Jedno stoji neoborivo: Ako ne bude Hrvata, ne će biti ni Hrvatske.

VII. Uči i napreduj!

Kaže se, da je u zdravu i jaku tijelu takodjer zdrava i jaka duša. Ali i duša zardja,ako je ne njeguješ. Aponjegovat ćeš ju poglavito tako, da svedjer učiš inapreduješ.Ne uči tek iz pisanih i štampanih knjiga, uči iz knjige života. Ona stara narodna:“Pleti kotac, kao što i otac”, ne vrijedi za nauk i napredak, nego tek za posvećeneobičaje i kreposti predaka tvojih.Uči svagdje i od svakoga. Uči i od tudjina, koji se je u tvojoj domovini naselio. Nemrzi toga tudjina, niti ne jadikuj, da ti kruh otima; već pregni svom snagom, danaučiš sve, što on znade i umije. Ori i kopaj, kako on čini, sij i sadi poput njega,pa ćeš žeti i kositi kao i on. Gradi poput njega kuću od kamena i opeka, a ne od3 Ljudi koji se odriču fizičke ljubavi iz etičkih ili fizičkih razloga. Sinonim za eunuhe.pletera i slame. U jednu riječ: nastoj da ga dostigneš i prestigneš, pa ne ćeškukati, da te kruha lišava i s rodjene grude tjera. Ako može marljivi Bugarin468kao baštovan čitavu Hrvatsku povrćem hraniti, kako ne bi mogao i ti, koji imašsvoje zemlje na pretek! Samo treba znati i umjeti, a to ćeš postići tek učenjem.Stara narodna riječ kaže: “Bolje je umjeti nego imati.”U nekoj zemlji, daleko od Evrope, haračio neki paša. Narod u onoj zemlji bio tadajoš neuk, pa mislio, da tako mora biti. Ljubio pače paši skute i rukave, te bi bioza nj i krv svoju prolio. Uz pašu bio kao desna ruka njegova neka ulizica, pa htiozaslijepiti ostali svijet izvan onoga pašaluka, neka znade, kako je u pašaluku sveskladno i srećno. Stao u to ime uvoditi u zemlju nauke i umijeće, zidati palače,podizati škole i prigoniti narod učenju. Ali jednoga dana dosjetio se paša jadu, paotjerao smjesta svoga doglavnika i obustavio svaki dalji napredak. Poslije bi pašagovorio: “Učenjem postaju ljudi pametni, a pametni su ljudi - nezadovoljni”. Da,nezadovoljni, jer razlikuju vlast od vlastodršca! Oni znadu, da je svaka vlast odBoga, ali znadu i to, da vlastodržac, koji ne poštiva Božje i ljudske zakone, nijeod Boga, nego od samoga crnoga vraga. Pa neka i podje do vraga. Učenjemstičeš znanje, a znanje je imanje. Sve možeš izgubiti, što imadeš, ali znanjenikada. Znanje je moć, ono je sila jača od ma koje sila na svijetu.Znanje je prva i najveća velevlast, koja se ničim ne da oboriti. Zato se i svisiledžije ovoga svijeta žacaju znanja i onih, koji su se snagom znanja opasali.Znanjem se stvara prosvjeta, a prosvjeta vodi do slobode, nakon što su raspršenitmasti oblaci neznanja i gluposti.Hrvatski sine, uči i napreduj! Rasprši tminu neznanju i oslobodi se duševnogaropstva. Sve ostalo, za čim ti duša gine, tada će samo sobom nefaljeno doći.

VIII. Budi svoj

Nije dosta da prosvijetliš um i da ga nakrcaš znanjem, treba da podaš stegu isvojim osjećajima i svojoj volji. Što ti kaže um, da je pravo i zdravo, neka i tvojesrce osjeća, a voljom pregni, da ono i izvršiš. Neka bude potpun sklad izmedjumisli, osjećaja i volje tvoje, jer samo tako bit ćeš skladan, čitav čovjek, samotako bit ćeš svoj, a ničiji drugi. Samo tako bit ćeš pravi značaj.Budi svoj i značajan. Nikomu za volju, nikomu za ljubav ne skreni s puta, koji sijednom odabrao i kojim si pošao. Ne gledaj ni lijevo ni desno, već uvijek ravnopreda se. Ne daj se odvratiti s puta istine, poštenja i ljepote ni milom ni silom, nimitom ni prijetnjom: radi onako, kako ti skladno nalažu pamet, srce i volja tvoja.Pa neka se sav svijet drma i ruši naokolo tebe, ti stoj neustrašivo sred ruševina,koje su se nagomilale oko tebe, pa prijete da te pokopaju.Budi svoj i vrši nada sve svoju dužnost. Vrši dužnost, makar i tegotna bila. Vršisvoju dužnost prema bližnjemu, prema domovini i narodu, prema vlasti i državi.Vršeći svoje dužnosti ne traži i ne očekuj ni pohvale ni nagrade; najljepšom inajvećom nagradom neka ti bude živa svijest, da si svoju dužnost ispunio. DajBogu što je Božje, i caru što je carevo; - ali traži i brani uporno svoje svetopravo.Jednako, tako vrši svoju dužnost, brani i traži svoje pravo. Ne popuštaj ni sili, nizaklinjanju, kad se radi o tvojem pravu. Stoj za svoje pravo, makar se svi vrazi4 Bugari su do 1914., a i u međuratnom razdoblju, dolazili rano u proljeće u Slavoniju, pačak i u Zagreb, i ovdje obrađivali zemlju koju su uzeli u zakup te proizvodili povrće zatržnicu. Svake su jeseni ponovno odlazili kući u Bugarsku. Tako je bilo i do Informbiroa1948. godine.pakleni urotili protiv tebe. Nije sila jača od prava; svaka je sila za vremena, apravo je vječno, tek ne smije da se pogne onaj, koga pravo zapada.Pravo se može gaziti, ali pogaziti se ne može. Budi svoj: vrši svoju dužnost, držisvoje pravo i ne boj se nikoga osim jedinoga Boga. Ne moli ni traži pomoći ni odkoga, ne očekuj nagrade ni od koga, već drži čvrsto samo ono, što si krvlju iznojem stekao. Ne nadaj se ničemu, jer je nada varava. Ne uzdaj se ni u koga,nego u se i u svoje kljuse.Kad je pred sto i nekoliko godina veliki Napoleon gotovo smrvio njemački narod,njemački je mudrac Fichte5zdvojnim zemljacima svojim ovako govorio: “Nijedanbog, nijedan čovjek, nijedan dogadjaj ne može nam pomoći; mi sami moramo sipomoći, ako nam ima pomoći.”Tijekom dugog niza godina mi Hrvati kao da nešto očekujemo od nekih vanrednihdogadjaja. Naša lozinka kao da je: “Nadajmo se”. Odasvud budi nam lozinkom:“Ne dajmo se”. Pomozimo si sami, pa će nam i Bog pomoći!

IX. Pomaži Hrvatu

Pomaži Hrvatu, jer pomažeš bratu!Suviše nam jada zadavaju naši dušmani, koji hoće da nas zatru, pa da nasnestane s lica zemlje. A da mi sami budemo ortaci njihovi, gložeći se medjusobom i izjedajući jedan drugoga?Čestit čovjek ne radi nikome o glavi, pa ni zatorniku sreće svoje. A kamo li dačestit Hrvat kopa grob svome bratu Hrvatu!Pomaži Hrvatu, gdje možeš i kako možeš. Pomaži rataru, zanatliji, trgovcu;pomaži svakomu tko radi kao pravi Hrvat. Ako ti je birati izmedju Hrvata itudjina, odaberi Hrvata, pa bio i manje vrijedan od tudjina. Neka ti bude vazdageslo: “Svoj k svomu!” Pomaži Hrvatu, ne pitajući ga, da li je iz Zagorja iliPrimorja, iz Dalmacije ili Istre, iz Bosne i Hercegovine ili Slavonije. Ta svi stesinovi jedne majke, svi ste Hrvati!Pomaži ne samo Hrvatu, nego i svemu, što je hrvatsko. Podupiraj hrvatskuknjigu, hrvatsko slikarstvo i kiparstvo, hrvatsku pjesmu i glazbu, hrvatskedružine i zborove; pomaži svemu, što promiče napredak, čast, sreću i slavuhrvatskoga naroda i domovine. U današnje doba, gdje svaka ptica k svojem jatuleti, gradi i kiti samo svoje gnijezdu. U tudje međutim ne diraj; ali zašto dapomažeš tudjinu, često jačemu i imućnijemu, a u tvojoj kući gola sirotinja vapiza svagdanjim hljebom. Ljubi brata Hrvata i pomaži mu, jer zgodno veli staranarodna: “Tko ne priznaje brata za brata, priznat će tudjina za gospodara.”Dvije su teške rane, s kojih hrvatski narod stoljećima krvari. Jedna je ranahrvatska zavist ili “hrvatski jal”, a druga je rana slavenska nesloga.Hrvatska je zavist daleko na zlu glasu, te nam se svijet zbog nje već i podrugiva.A što je još gore, hrvatski je jal otac još težim grijesima: kleveti, potvori,zlobnom douškivanju i još zlobnijem opadanju. A kleta nesloga, taj istočni grijehsvih slavenskih naroda, upropastila je već toliko slavenskih plemena, te prijetipropašću i onima, koja još nekako dišu.670Braćo hrvatska, iščupajmo iz grudi naših korov zavisti i nesloge, te podignimo usrcima našim oltar bratske ljubavi i pažnje.5 Johann Gottlieb Fichte (1762.-1814.), njemački filozof koji je pomogao izgradnjinjemačke narodnosti u 19. stoljeću svojim govorima “Reden an die deutsche Nation”,koje je držao u Berlinu 1807. i 1808.6 Klaić ovime vjerojatno misli na Poljsku koja je zbog nesloge ostala bez svoje države. Uvrijeme pisanja ovih zapovijedi nije još bila obnovljena poljska država.Teče eto četvrto stoljeće, što su se brojni pradjedovi naši pred turskom silomsklonili u Ugarsku i Austriju, pa se u tim zemljama nastanili pokraj Madžara iNijemaca. Potomci njihovi, okruženi odasvud tudjim življem, koji hoće da ihproguta, brane se i nastoje, da se održe. Svake godine sastaju se tisuće i tisućehrvatskoga puka u nekom selu tik na medji Austrije i Ungarije, pa onda podvedrim nebom i pred Božjim hramom slave i obnavljaju svoje “hrvatskobratimstvo”. Baš kao nekad stari Grci prigodom svojih narodnih igara.Ej da bog da, da se “hrvatsko bratimstvo” naskoro stane slaviti i obnavljati i umateri zemlji, pošto u njoj nestane hrvatskoga jala i slavenske nesloge!

X. Sve za domovinu, za Hrvatsku!

Slatko i dično je za domovinu živjeti, za nju disati, raditi, za nju svaku žrtvuprinositi.Španjolcu je domovina Španjolska, Talijanu Talijanska, Nijemcu Njemačka, PoljakuPoljska, Čehu Češka, a Bugarinu Bugarska. A Hrvatu? Hrvatu je domovinaHrvatska, samo i jedino Hrvatska.Domovina je čovjeku kao i rodjena majka. Kao što ima samo jedna majka, takoje i jedna domovina. Nitko na svijetu nema dvije domovine, a kamo li širu i užu!U srednjem vijeku u doba plemićke i staleške prevlasti, moglo se je naći hrvatskegospode, koja su se razmetala, da su sinovi dviju domovina; ali u današnje doba,u vijeku pučkoga vladanja i narodnosti, toga više nema. Kaže doduše narodnaposlovica: “Umiljato janje dvije majke sisa”; ali da ih i ljubi i za njih živi, togaposlovica ne kaže. Tko danas tvrdi, da ima dvije domovine, taj naprosto laže:taki dvoživac nema nijedne domovine, već mu je domovina svagdje, gdje dobro ilagodno živi.Za svoju domovinu Hrvatsku živi i radi, hrvatski sine, da ti bude velika, slobodna,slavna i srećna! Radeći za njezino dobro, radiš za sebe, za svoju porodicu, zasve, što ti je milo i drago.Bože sačuvaj, da bi toj domovini Hrvatskoj ikada zaprijetila pogibija od kakovasilnika. Ali ako zaprijeti, ne žacaj se za spas domovine žrtvovati sve, pače idragocjeni život svoj. Jer bolje je pasti u grob, nego biti rob. Narod, koji ljubiruke svome krvniku, koji i krv svoju lijeva za ropstvo svoje, nije zapravo ninarod, jer gazi čovječje dostojanstvo svoje. On je izmet naroda.Slatko je i dično za domovinu živjeti, ali još je sladje i dičnije, ako ustreba, za njuumrijeti.Ne žacaj se, ako ustreba, poginuti za domovinu Hrvatsku i na tankim vješalima.Isus Krist nije se kratio za spasenje čovječanstva umrijeti na sramotnom drvukriža! I prvi su kršćani, sljedbenici Kristovi rado i veselo srtali u smrt, dovikujućirimskim carevima, svojim krvnicima, ponosito: “Zdravstvuj, care, umirući tepozdravljaju!”7I umirali su bez straha i jadikovanja, tisuće i tisuće. Ali što je višeginulo mučenika, sve je više kao iz zemlje nicalo oduševljenih kršćana, tako te jeveć Tertulijan8mogao doviknuti caru Septimiju Severu9: “Krv mučenika sjeme jeza kršćane.” Mučenička smrt tvoja, hrvatski sine i hrvatska kćeri, rodit ćetakodjer tisuće hrabrih osvetnika!“Pleme naše izginuti ne će”.

ZAŠTO CRKVA ŠUTI ??

  1. Stjepan Penc (Hrvatski Nacionalni Front ) ZAŠTO CRKVA ŠUTI ?? ... Nakon 20 godina demokracije u Hrvatskoj, naime, ne samo da nije u punini zaživjelo kršćansko ćudoređe, onaj široki i jednostavni moral temeljen na činjenici da se ne čini drugome što ne bi želio iskušati ni na vlastitoj koži, nego kao da izostaje agilnost i aktivnost Crkve i njezinih službenika u narušavanju onih najelementarnijih ljudskih normi. Evo, npr. posljednjeg primjera prijedloga o mogućnosti da incestna veza postane zakonski prihvatljiva. Jeste li čuli da se itko iz Crkve tome usprotivio, a kamoli da je pokrenuo neku široku javnu i društvenu akciju da objasni svijetu da se nešto nemoralno i protuprirodno (a nadasve protubožje) ne može ugraditi u zakone neke zemlje koja želi imati status najkatoličkije na svome kontinentu. Primjera je, dakako, mnogo.Crkva šuti i promatra kako Hrvatska iz dana u dan tone u moralni bezdan u kojemu glavu gube stotine i tisuće ljudi, koji su za državu i kapitaliste postali najobescjenija roba na tržištu. Crkva je mirno promatrala kako su Hrvatsku opljačkali i rasprodali u ime lažnog domoljublja, kako je posve uništeno gospodarstvo, poljoprivreda i kako su se uske političke i gospodarske elite obogatile do obijesti. Crkva šuti dok se u posljednjih godinu-dvije ova zemlja lomi i uništava na svim svojim ključnim područjima (od prehrambene industrije, prometne infrastukture, domaće trgovine i slama tržište radne snage kako bi se u budućnosti stvorila vojska osiromašenih i bijednih ljudi) i ne poduzima ama baš ništa kako bi se zaustavila očita nacionalna propast. A nekad je upravo Crkva bila onaj neuništivi bastion nacionalnog blaga i ponosa, ne dopuštajući totalitarnom komunizmu da slomi narod i njegovu budućnost. Papa Benedikt XVI. je prije nekoliko dana sudionicima opće skupštine Papinskog vijeća za laike rekao kako su potrebni političari koji su istinski kršćani. Oni moraju, kaže on, promicati vrednote socijalnog nauka Crkve, a to su obitelj, solidarnost sa siromašnima, sloboda i težnja za općim dobrom.No, kako da to promiču političari kad, npr., kod nas u Hrvatskoj to nisu u stanju promicati ni same crkvene elite. Začahurile su se u svoje dvore u visinama, distancirale od naroda i njegove patnje predajući se tek strastima incestuoznog odnosa s politikom, koja je Crkvu stavila na svoj platni popis kako bi njome lakše mogla manipulirati i posve je neutralizirati na duhovnom polju. Pogledavši se takva u ogledalo medija, Crkva zbog slike o sebi optužuje medije. Koji su iz dana u dan puni upravo tih sotonskih političara i gospodarstvenika, koji su vjerovali da je pošteno ono što rade po zakonu, pa sada dopunsku nastavu iz vjeronauka pohađaju u zatvorima. A Crkva se i dalje u tišini čudi i baš ništa ne poduzima. ZAŠTO CRKVA ŠUTI ?? Vlast na Zemlji joj je po njezinim riječima dana. Znači da je ona odgovorna za ovakvo stanje društva u cijelom svijetu. Kome je odgovorna? Bogu! I svima nama. I stoga imamo pravo tražiti ostavke!!! Kada mogu političari biti odgovorni i moralni (sami daju ostavke i priznaju da su odgovorni) isto tako i gospoda veleuzivišeni mogu biti i trebaju biti još odgovorniji i dati ostavku pred Bogom i ljudima !!