Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

srijeda, 6. travnja 2011.

JESTE LI ZNALI ??

Jeste li znali?
LJUDI...
Torpedo oblika i ustroja kakvog danas poznajemo izumio je hrvatski umirovljeni časnik Austro ugarske ratne mornarice, Ivan Lupis, godine 1860. Predstavljen je javnosti iste godine u Rijeci, dok je demonstracija rada bila godine 1866. Prva tvornica koja je proizvodila torpeda bila je izgrađena u Rijeci, a osnovao ju je engleski industrijalac Robert Whitehead za potrebe Austro-ugarske ratne mornarice. Torpedo je tada bio poznat kao Minenschiff (doslovno brod-mina).


Da je fizičar Nikola Tesla (1856. - 1943.) rodom iz Hrvatske svjetski priznat inovator i izumitelj na području prijenosa energije i telekomunikacija; njegov je najvrjedniji izum izmjenična struja.



Eduard Slavoljub Penkala (Liptovský Mikuláš- Liptószentmiklós, tada Mađarska, danas Slovačka, 20. travnja 1871. - Zagreb, 5. veljače 1922.), hrvatski inženjer i izumitelj. Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentira "Termofor" u Budimpešti, Beču i drugdje. Usporedno s time radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.


Da se za službeni početak naturizma na Rabu uzima godina 1936. kada je na otoku boravio engleski kralj Edvard VIII. kojem su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa gol u uvali Kandarola.


Sumamed je antibiotik koji je razvio tim hrvatskih farmaceutskih stručnjaka iz tvornice lijekova PLIVA. Tim stručnjaka predvođen doktorom Slobodanom Đokićem u sastavu Gorjana Radoboja-Lazarevski, Zrinka Tamburašev i Gabrijela Kobrehel je 1980. otkrio formulu kemijskog spoja azithromycina koji se pokazao izrazito efikasnim pri terapijskom liječenju bakterijskih infekcija. 1981. spoj je patentiran i praktički bačen u ladicu da bi Pfizerovi znavstvenici ponovno pronašli prelistavajući dokumentaciju patentiranih kemijskih spojeva. Već 1986. Pliva i Pfizer su potpisali ugovor koji je Pfizeru dao eksuzlivna prava za prodaju azithromycina na tržištima SAD-a i Zapadne Europe, dok je Pliva 1988. na tržište Centralne i Istočne Europe lansirala svoj azithromycin pod imenom Sumamed, razvojem tržišta na bazi istog spoja 1991. izdaje Pfizer Zithromax i Zentiva Azitrox.


Da je Sveti Marin, klesar podrijetlom s otoka Raba, odselivši se na Apeninski poluotok, 301. godine osnovao Republiku San Marino.


Padobran je naprava koja služi za usporavanje ubrzanog pada kroz atmosferu. Izum padobrana mnogi pripisivaju Leonardo da Vinciu, no postoje mnogi dokazi o skicama sličnih naprava kao i pokušaja pojedinaca u korištenju naprava nalik padobranu u cilju sigurnog spuštanja s visine prije pojave Leonardovih crteža. Mnogi drugi izumitelji nadogradili su ideju o usporavanju slobodnog pada.

Hrvatski izumitelj Faust Vrančić napravio je padobran koji je koristio platno raspeto na pravokutni okvir i uspješno demonstrirao skokom s tornja u Veneciji 1617.. Ovo poboljsanje originalne ideje Vrančić je nazvao Homo Volanis (leteći čovjek), i objavio ga je u knjizi izuma Machinae Novae, skupa sa skicama drugih naprednih strojeva.


Da je filmski režiser Alfred Hitchcock (1899. - 1980.) za vrijeme svojeg boravka u Zadru izjavio da je zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu.


Ivan Vučetić (Hvar, 20. srpnja 1858. - Dolores, Argentina, 25. siječnja 1925.),

hrvatski izumitelj daktiloskopije. Ivan Vučetić rodio se na Hvaru gdje je živio i radio do 1884. godine kada je u dobi od 26 godina emigrirao u Argentinu, gdje je nakon četiri godine stupio u Centralni ured policije u La Plati. Nakon što je proučio Bertionov postupak identifikacije i eksperimente Engleza Galtona koji se bavio otiscima prstiju, intenzivno je počeo istraživati i proučavati papilarne linije. Nakon što je proučio više postojećih metoda za klasifikaciju otisaka prstiju i uočio brojne nedostatke, uspostavio je vlastiti sistem za klasifikaciju otisaka prstiju koji je nazvao ikonofalangometrija.


Da se Rikard Lavljeg Srca na povratku iz Križarskg rata 1192. godine spasio ispred Dubrovnika od oluje te da je zbog zavjeta dao novac Dubrovčanima za početak gradnje katedrale.



Vegeta je univerzalni dodatak slanim jelima kojeg proizvodi Podravka. Sadrži jedinstvenu kombinaciju nekoliko vrsta začina i sedam vrsta sušenog povrća. Vegeta je jedan od najpoznatijih izvornih hrvatskih proizvoda, a izumila ju je 1959. Zlata Bartl sa suradnicima. U više od četiri desetljeća svoga postojanja Vegeta je ušla u kuhinje potrošača u više od 30 zemalja širom svijeta.



Tomislav Uzelac je hrvatski programer koji je 1997. godine napravio MP MP3 Playback Engine koji se smatra prvim MP3 playerom. Njega su dva američka studenta Justin Frankel i Dmitry Boldyrev prilagodili za rad na Windowsima i nazvali ga WinAMP. Pušten u uporabu 1998. ovaj izum omogućio je široku primjenu MP3 formata.

POSEBNOSTI...
da Istra ima svoj kosi toranj; to je zvonik u Završju visok 22 metra i nagnut 40 centimetara;

da je Opatijska rivijera, uz Azurnu obalu, bila glavno odredište habsburške elite te da još dan-danas nosi titulu jadranske Nice;

da kroz Senj prolazi 45. paralela "sunčanik";

da je karneval u Rijeci među trima najatraktivnijim karnevalima u Europi;

da grad Zadar ima prve morske orgulje u svijetu koje stvaraju zvuk isključivo pod utjecajem vjetra i morskih valova;

da je na žbuku svjetionika Veli Rat na Dugom otoku utrošeno 100.000 žumanjaka;

da je Bijela kuća u Washingtonu građena od mramora s otoka Brača;

da je trogirska kapela ukrašena sa 150 ljudskih likova- skulptura;

da je najstarije komunalno kazalište u Europi sagrađeno u Hvaru 1612. godine;

da Dubrovnik ima najstariji zakon o osiguranju u Europi iz 1395. godine, tri stoljeća stariji od Lloydova koji je donesen početkom 17. stoljeća;

da je Dubrovačka Republika prva država koja je priznala neovisnost Sjedinjenih Američkih Država;

da Hrvati imaju svoje pismo. Zove se glagoljica i nastala je u 9. stoljeću, a u redovitoj se uporabi (uz latinicu) održala d o18. stoljeća;

da je carica Marija Terezija na bečkom dvoru držala čipkaricu iz Paga koja je za potrebe dvora plela pašku čipku.


PRIRODA...
da je perunika (iris) hrvatski nacionalni cvijet;

da u Hrvatskoj u razmaku od samo stotinjak kilometara možete vidjeti more, krš, šume, planine i ravnice;

da je Hrvatska jedna od ekološki najočuvanijih zemalja u Europi.

da se u Nacionalnom parku Plitvička jezera, na Velebitu i Zrmanji, snimao poznati pustolovni serijal Winnetou;

da Zlatni rat, plaža u Bolu na Braču, ovisno od vjetra mijenja svoj oblik;

da na Mljetu možete vidjeti "otok na otoku". Naime, na Velikom jezeru na otoku Mljetu nalazi se otočić koji čini rijedak prirodni fenomen;

da se u Makarskoj nalazi Malakološki muzej s najvećom zbirkom školjaka i puževa na svijetu;

da je pasmina pasa "dalmatinac" ime dobila po Dalmaciji i ilirskom plemenu Dalmata;

da se posljednja oaza europskih bjeloglavih supova nalazi na otoku Cresu.


MODA..

Jeste li znali da je Hrvatska domovina kravate?

U svojoj knjizi "La Grande Historie de la Cravate" (Flamarion, Paris, 1994), François Chaille na slijedeći način govori o pojavi tog odjevnog simbola i njegovom kasnijem rasprostiranju: "(...) Oko 1635. godine, nekih 6 tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška Luju XIII de Richelieu. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora Hrvata pobuđivala je pažnju zbog slikovitih marama svezanih oko vrata na vrlo karakterističan naćin. Marame su bile od različitih materijala, od grubih koje su koristili obični vojnici do onih od svile i finog pamuka za časnike.

U vrijeme Luja XVI. ustrojena je i posebna pukovnija "Royal Cravates", nazvana po Hrvatima. Od njih su taj modni predmet koji se nosio "a la Croate" (na hrvatski način) usvojili Parižani.

Taj elegantni "hrvatski stil" odmah je osvojio Francuze, koji su ostali zadivljeni novim odjevnim predmetom, potpuno nepoznatim u dotadašnjoj Europi.


Hrvatski časnik
GASTRONOMIJA...
Da se svakog 1. travnja u povodu obilježavanja Dana centra svijeta u Ludbregu iz gradske fontane toči vino umjesto vode.


Licitar je šareno ukrašeni kolač od slatkoga tijesta kakav se tradicionalno proizvodi u središnjem i nizinskome dijelu Hrvatske; također i obrtnik (medičar) koji ga proizvodi, a izrađuje i druge medenjake, napitke od meda (medica, gvirc), svijeće i zavjetne darove od očišćenoga i prerađenoga voska, te ih prodaje ponajprije na sajmovima i proštenjima. Tradicija izradbe licitara započela je već u srednjem vijeku, a u XVI. i XVII. stoljeću u mnogim su se europskim samostanima pripravljali kolači i medenjaci s pomoću bogato ukrašenih drvenih kalupa. U istočnoalpskome području, takva je izradba kolača ubrzo prerasla u obrt, koji se postupno proširio i na druga područja srednje Europe i u panonske krajeve Hrvatske. U XVIII. i XIX. stoljeću, u gradovima Zagrebu, Karlovcu, Koprivnici, Samoboru, Varaždinu i drugdje, licitari su bili ugledni obrtnici, a njihovi proizvodi omiljeni među pripadnicima svih staleža.


Da je Maraschino autentičan zadarski liker koji se u 18. stoljeću izvozio u gotovo sve europske zemlje te da se nalazio na stolovima poznatih vladara: engleskog kralja Georgea IV., Napoleona Bonapartea, ruskog cara Nikolaja...









1 komentar:

  1. uvik smo imali pametne ljude koji su nas vodili naprid,a danas im se kosti okriću u grobu od svega šta se radi u Hrvatskoj

    OdgovoriIzbriši