Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

četvrtak, 28. travnja 2011.

SRETAN ROĐENDAN 4.GARDIJSKOJ BRIGADI " Pauci "





4. gardijska brigada "Pauci"

 
 
4. gardijska brigada
"Pauci"
Logo brigade
Aktivna1991. – 2008.
DržavaHrvatska
GranaHrvatska kopnena vojska
Vrstagardijska brigada
SjedišteKnin
GesloIn hoc signo vinces
Dan postrojbe28. travnja[1]
Sudjelovanje u borbamaDomovinski rat
Raspuštenainkorporirana u sastav Gardijske motorizirane brigade
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Mladen Fuzul
Istaknuti
zapovjednici
general bojnik Ivo Jelić
general bojnik Mirko Šundov
general bojnik Damir Krstičević
Znakovlje
Beretkacrvena
Četvrta gardijska brigada, poznata i po ratnom nazivu "Pauci", bila je elitna postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

 


Naziv

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih heroja četvrte brigade, zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana - Pauci.

Osnutak i ratni put

Osnutak

4. gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 103) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene [Ministarstvo unutarnjih poslova | MUP-a Kumrovec]. Većina je bila iz Livna, te iz Tomislavgrada, Kupresa Trebižata i Bugojna. Prva baza (01.06.91. ) im je bila hotel Split (nekoliko dana), a zatim se sele u hotel Resnik u Resniku.U Resniku se osniva 1. bojna kojoj je zapovjedao Gento Međugorac a zamjenik je Ivan Zelić.Prva formirana satnija je bila od navedenih pripadnika i nosila je naziv druga(tako su došli iz MUPa)i zapovjednik je bio Ilko Pavlović,drugu formiranu satnijua nazivom prva zapovjedao je Joško Macan. Nakon nekog vremena im se pridružuju dragovoljci iz Kaštela, a zatim i iz drugih mjesta,ta satnija je formirana kao treća i vodi je Mario Udiljak.Dio pripadnika tjekom šestog mjeseca odlazi u Imotski u formiranje-pojačanje 3 bojne , dio u Vrliku i Sinj formiraju -pojačavaju drugu bojnu,dio odlazi za Metković i Dubrovnik za formiranje postrojbi u navedenim mjestima.Druga satnija formalno ostaje bez vojnika te je dobila zadaću da prebjege iz "JNA" obuči i od njih napravi satniju koja odlazi na prvu zadaću u Kruševo kod Zadra.

Ratni put

4. brigada je jedna od onih postrojbi čiji pripadnici nisu imali vremena za obučavanje, pa je isto vršeno u hodu tijekom izvršenja zadaća koje su postavljane pred njih. Sve borbene zadaće brigada je izvršavala pod geslom "In hoc signo vinces" (U tom znaku pobjeđuješ), a prvi borbeni zadatak brigade je bila akcija oslobađanja Kruševa, koji je uspješno izvršen u srpnju 1991. godine. Potom su uslijedile obrambene ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i južnog bojišta brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica koju je kao i sve operacije prije uspješno izvršila. Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima 94, Skok-1 i Skok-2, Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja i Maestral.
4. brigada tijekom Domovinskog rata nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji Ministar Obrane Gojko Šušak rekao: "Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 Gardijskih Brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada".
U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 193 pripadnika ove postrojbe, čije su slike, zajedno sa slikama umrlih pripadnika brigade, postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu u Splitu.
Brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: general Ivo Jelić, general Mirko Šundov i general Damir Krstičević. Mirnodopski zapovjednici 4. brigade su bili stožerni brigadir Ante Kotromanović i brigadir Zvonko Asanović, brigadir Blaž Beretin, a danas je na njezinu čelu brigadir Mladen Fuzul. Trojica od njih su već ranije umirovljena.
Pozdrav Torcide 4. gardijskoj brigadi - Paucima, na utakmici Hajduk - Budućnost, Kup UEFA, 2. kolovoza 2007.

Brigada danas

Amblem 2. motorizirane bojne Pauci
Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske Motorizirane Brigade u čiji sastav su ušli pripadnici 1. gardijske brigade "Tigrovi", 2.gardijske brigade "Gromovi", 4. gardijske brigade "Pauci" i 9. gardijske brigade "Vukovi". Naziv i simbole 4. gardijske brigade danas nosi 2. motorizirana bojna "Pauci" Gardijske motorizirane brigade.

Himna Postrojbe

Poklonimo se Domovini

Resnik ih skupi ko' draga mati
na zov Domovine.
I mladost jurnu na put do sunca,
slobodu braniti.
Bije boj za mir, za san,
ide četvrta, stupa noć i dan.
Kruševo i Sinj
Unešić i Ston.
Križni put je to, pobjeda i tron.
Ide četvrta na dušmana,
zove Domovina.
Padoše mnogi za mir svet,
poklonimo se.
Spokoj svim zemlja nek' da,
svim junacima.
Jer ostvaren je tisućljetni san,
sad Hrvatska je tu.
Neka zvone zvona pobjede za Domovinu.

Nema komentara:

Objavi komentar