Primjera radi, u 2013. godini na račun Centra za mirovne studije sjelo je 393.250,00 kuna. Također B.a.B.e., su na račun prošle godine dobili 389.000,00 kuna. Documenta-centar za suočavanje s prošlošću na račun je dobio 372.450,00 kuna.
Kuća ljudskih prava Zagreb mreža je organizacija civilnog društva iz hrvatske metropole. Osnovali su je prema podatcima s internetske stranice B.a.B.e, Centar za mirovne studije, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću te među ostalima i Građanski odbor za ljudska prava. Sve spomenute organizacije dijele krov nad glavom, i to na zagrebačkoj Selskoj cesti. Osim zajedničke adrese, ove organizacije složne su u glasnoj borbi za ljudska prava u kojoj im se ponekad potkrade protestiranje protiv Crkve, ali i niza drugih vrijednosti značajnih hrvatskom narodu. Njihova borba financira se iz različitih izvora, a rad organizacija podupiru raznoliki donatori koje su neki od njih transparentno istaknuli na svojim internetskim stranicama.
No, krenimo redom. Donatori B.a.B.e., kojima upravlja glasna i sveprisutna Sanja Sarnavka, su: Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Uz to, njihovi donatori su i razna ministarstva poput Ministarstva zdravstva, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva vanjskih poslova, ali i Ministarstva branitelja. Donatori B.a.B.a. su također Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, ali i Privredna banka Zagreb. Dio donacija dobivaju od Europske komisije, a kao donatora ističu i vinkovački Crveni križ. Njihovo djelovanje podupiru Open Society Institute, Vindija, GMF, Jadransko osiguranje, Co-Operating Netherlands foundation for Centrel and Eastern Europe, The Balkan trust for Democracy, HBOR, The Aire Centre, Iom-Oim, HEP te Global fund for Women.
Centrom za mirovne studije smještenim na istoj adresi upravlja Sandra Benčić, a u kategoriji donacije na svojim internetskim stranicama istaknuli su:
- Centar za mirovne studije financira se putem javnih natječaja koje objavljuju vladine institucije, nezavisne domaće i strane fondacije i ostale institucije. Dio sredstava namičemo iz članarina ili kroz naš program savjetovanja i usluga. Za 2013. godinu u svojem godišnjem izvještaju istaknuli su i donacije pa tako ondje stoji kako su od donacija poslovnog sektora u RH dobili 10 tisuća kuna, od donacija partnerskih organizacija u RH donirano im je 200 tisuća kuna. Njihov rad poduprli su i međunarodni donatori, a financirati su se uspjeli i od EU fondova.
Spomenimo i Documentu – Centar sa suočavanje s prošlošću. Iako se u javnosti čini kako ovom organizacijom upravlja Vesna Teršelič, ona je tek voditeljica Documente. U upravnom odboru sjede neka posve druga imena, a radi se o Živani Hedžbeli, Peri Jurišinu, Goranki Lalić te Zoranu Pusiću koji je naveden kao predsjednik. Tijekom dosadašnjeg rada njihove aktivnosti financijski je podržalo niz institucija i organizacija koje su navedene i na njihovim internetskim stranicama. Financijsku potporu Documenti daju: AED-Akademija za obrazovanje, Delegacija Europske unije u Hrvatskoj te Europska komisija, ali i Europska unija. Kao donator istaknuta je i ICMP – Međunarodna komisija za nestale osobe te Institut otvoreno društvo. Tu je i ITF – Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju o holokaustu, sjećanju i istraživanju, ali i Microsoft/TechSoup Europe. Uz to, financijeri Documente su Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske i Norveške te Švedske, ali i hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Za rad ove organizacije zaslužna je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a spomenuta je i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju-OSCE. Također, donator je Profil International d.o.o., Quaker and Social Witness, TASCO- Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva, The Balkan Trust for Democracy, UNDP-Program Ujedinjenih naroda za razvoj. Nadalje, donatori su i Vladin ured za ljudska prava te Vladin ured za udruge. USAID – Razvojna agencija Sjedinjenih Američkih Država financijski također podupire djelovanje Documente. Potporu im daju veleposlanstvo Finske, Kanade, Norveške, Švedske i SAD-a u Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo kako rad Documente podupire i veleposlanstvo Nizozemske u Srbiji. Pohvalili su se na stranicama Documente potporom koju im daju razne zaklade: Charlesa Stewarta Motta, Friedricha Eberta, Heinricha Boella te Roberta Boscha.
Osim donatora na račune spomenutih organizacija slijeva se i novac iz proračuna. Primjera radi u 2013. godini na račun Centra za mirovne studije sijelo je 393.250,00 kuna. Također, B.a.B.e. su na račun prošle godine dobili 389.000,00 kuna. Documenta – centar za suočavanje s prošlošću na račun je dobio 372.450,00 kuna. Ovo je dakako samo dio udruga na koje se izdvaja novac iz proračuna, a čije su predstavnice jedne od najglasnijih zagovornica nefinanciranja Crkve.
Tekst u cijelosti preuzet s dnevno.hr