Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

nedjelja, 21. lipnja 2015.

SAT POVIJESTI ZA OSTOJIĆA I ŠUKERA ... ‘Svastika’ je stoljećima bila simbol sreće!




Dusko Marusic/PIXSELL


Fascinantno je kako je jedan tako značajan simbol u kratkom vremenu u potpunosti promijenio svoje značenje i od simbola sreće i prosperiteta tijekom najranije povijesti čovječanstva postao simbolom nesreće i stradanja milijuna ljudi.
Većinu ljudi ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu simbol svastike, odnosno kukastog križa, asocira na nacizam i strahote Drugoga svjetskoga rata. Međutim, zbog tog kratkog razdoblja tijekom kojeg je svastika postala simbolom nacističke, Hitlerove Njemačke, čovječanstvo je zaboravilo njezino pravo stoljetno značenje, iako se radi o prastarom simbolu.
Najstariji povijesni prikazi svastike sežu još u vrijeme kada je čovjek još živio u pećinama, čiji zidovi i danas svjedoče o drevnom značenju ovog simbola. Svastika kakvu poznajemo bila je sveti simbol Azteka, Maja, Olmeka, Tolteka i drevnih Inka. Svastike su poznavali Kelti i Etrušćani. Grci i Rimljani prenijeli su je na afrički kontinent pa je od tada nalazimo i na egipatskim posmrtnim maskama. Simbol svastike nalazimo i na Bliskom Istoku, u Indiji, Kini te u ostalim istočnjačkim zemljama u kojima krasi razne budističke hramove, ali i poprsja samoga Bude. Ukratko, svastika je drevni simbol koji je bio korišten više od 3000. godina prije nego što je dobio potpuno drugo značenje. Artefakti kao što su lončarija ili novčići iz drevne Troje dokazuju da je svastika još do 1000 godina prije nove ere bila često korišten simbol. Za vrijeme narednih 1000 godina, prikaz svastike koristile su mnoge kulture diljem svijeta, uključujući Kinu, Japan, Indiju i južnu Europu.
buda
Svastika je simbol sveprisutan na indijskom potkontinentu, tamo je svastika prikazana kroz lik zmije, pojavljuje se u Šivinim hramovima, na vrata domova, kao ukras na stajama, u narodnoj umjetnosti i kulturi te postoji kao značajan element dizajna ili “Yantra” na svečanim prilikama, posebno na vjenčanjima. Svastika je bila povezana s plodnošću u Mezopotamiji, kao i kod semitske božice Ishtar. Prisutna je u mnoštvu religija, egipatskoj, budističkoj, skandinavske (Thor), hidusi, pa čak i u kršćanstvu. Sam naziv “svastika” dolazi iz sanskrta i znači “sretno”.
Svastiku možemo pronaći i na mjestima za koja vjerujemo da je na njima nikada ne bismo našli, u židovskim svetištima – sinagogama. Širom svijeta, osim u Australiji, nailazimo na simbol koji danas ima bitno drugačije značenje nego što ga je imao nekad. Zahvaljujući činjenici da je iz svastike izveden i poznati grčki ornament, obožavatelji modne marke „Versace“ stiliziranu svastiku nose i danas.
Svastika je tijekom 19., a poglavito početkom 20. stoljeća, doživjela veliku popularnost u zapadnom svijetu. Nalazila se kao vrlo česti motiv na razglednicama i čestitkama, i to ne samo njemačkim, već i britanskim, odnosno američkim. Svastika krasi i britanske ratne kupone iz Prvoga svjetskoga rata. U Kanadi i danas, u pokrajini Ontario, postoji mjesto utemeljeno 1908. godine koje nosi ime Swastika. Finske zračne snage u razdoblju od 1918. do 1945. za svoj amblem imale su plavu svastiku. Brojni američki, ali i ostali svjetski sportaši, često su znali na dresovima nositi znak svastike.
košarkaši 1907.
Danas bi možda bili zbunjujući prikazi svastike s američkom zastavom, tako čestog motiva na američkim razglednicama s početka 20. stoljeća. Tada svastiku nalazimo i na omotima žvakaćih guma gdje simbolizira dječju sreću i radost, ali i na danskoj pivovari „Carlsberg“, koja je doslovce bila okićena ovim simbolom, svojim logom.
Pozitivno značenje svastike
Razlog njene popularnosti krije se u njenom značenju. Svastika je u toj bliskoj prošlosti imala značenje istovjetno značenju koje danas imaju simboli bubamare, djeteline s četiri lista i potkove. Značila je sreću. Tijekom dugo vremena svastika je predstavljala ciklus vječne obnove, sreće i prosperiteta.
Zato ne treba čuditi činjenica da je ovaj simbol, od katakombi do srednjega vijeka, pratio i prikaze spasitelja svijeta, Isusa Krista. Svi prikazi svastike, bez obzira na vrijeme i kulturu u kojoj su nastali, jasno upućuju na okretanje oko nepomičnog središta. Ovo okretanje u budizmu označava “točak zakona”. Vrlo je značajan i smjer njenog kretanja. Ako je obrnut od smjera kazaljki na satu, svastika predstavlja transcendenciju. U smjeru kazaljki na satu, svastika predstavlja težnju za smještajem beskonačnog i svetog u vremensko i svjetovno.
Ona u Kini označava sveukupnost bića i očitovanog. Svastika je bila i prvi oblik znaka “fang”, koji označava četiri strane svijeta. Masoni smatraju da je središte svastike polarna zvijezda, a njeni krakovi četiri položaja zviježđa “Velikog medvjeda”. O simbolici i mjestima prikaza svastike napisane su brojne studije.
Više je nego jasno zašto je Hitler upravo simbol svastike izabrao za amblem Nacional-socijalističke njemačke radničke partije (NSDAP). Ali nacistima ni svastika nije bila od velike pomoći. Fascinantno je kako je jedan tako značajan simbol u kratkom vremenu u potpunosti promijenio svoje značenje i od simbola sreće i prosperiteta postao simbolom nesreće i stradanja milijuna ljudi.
No, njezin povijesni put može se tumačiti i na jedan potpuno drugačiji način. U povijesti je poznat termin cikličkog poimanja vremena. Upravo svastika svojim grafičkim prikazom upućuje na prolaznost i kraj vremena kakvog poznajemo te novi početak. Kraj jednog razdoblja ujedno znači i početak jednog novog. O tome govore i kršćanska i hebrejska vjerovanja, ali i vjerovanja brojnih drugih naroda, da će kraj ovoga svijeta biti u velikoj nesreći, vatri i stradavanju.
Može li se boljim riječima opisati strahote Drugoga svjetskoga rata? Brojni suvremeni istraživači vjerskih zapisa biblijsku apokalipsu smještali su upravo u godine prve polovice 20. stoljeća. Možda su bili i u pravu. Svršetak Drugoga svjetskoga rata označio je kraj jednog vremena, kraj koji je jasno bio obilježen simbolom svastike.
Moćni simbol
Nacisti su ju iskoristili kako bi ubili milijune ljudi, ali ona je stoljećima imala pozitivno značenje. Riječ “svastika” zapravo dolazi od sanskrtskog “svastika” – gdje “su” značidobro, a “asti” znači biti dok je “ka” sufiks. Mnoge kulture tijekom prošla tri stoljeća koristili su je isključivo kako bi predstavili život, sunce, moć, snagu i dobru sreću.
pent
Čak je i u ranom 20. stoljeću svastika još uvijek bila simbol pozitivnih konotacija. Na primjer, bila je uobičajeni ukras kutija za cigarete, razglednica, novčića i zgrada. Svastiku se tijekom Prvoga svjetskoga rata moglo naći na oznaci na rukavima pripadnika američke 45. divizije i kod finskih zračnih snaga do nakon Drugoga svjetskoga rata.
Njemački su nacionalisti sredinom 19. stoljeća počeli koristiti svastiku zbog njenog drevnog arijsko/indijskog porijekla kako bi predstavljala njemačku/arijsku povijest. Do kraja 19. stoljeća svastiku se moglo pronaći na nacionalističkim njemačkim narodnim časopisima i bila je službeni amblem Njemačke gimnastičarske lige. Početkom 20. stoljeća svastika je bila uobičajeni simbol njemačkog nacionalizma i moglo ju se pronaći na brojnim mjestima kao na primjer na amblemu Wandervogela, njemačkog pokreta mladih; kao amblem društva Thule i slično.
Svastika kao amblem društva Thule
Hitler je 1920. odlučio kako Nacional-socijalistička partija treba svoje obilježje i zastavu. Za njega je nova zastava morala biti “simbol vlastite borbe i vrlo učinkovita kao plakat”.
Na Salzburškom kongresu u kolovozu iste godine zastava sa svastikom postala jeslužbeni amblem Nacističke Partije. U svojoj knjizi “Mein kampf” Hitler je opisao novu nacionalnu zastavu na sljedeći način: “U crvenom vidimo socijalističku ideju pokreta, ubijelom nacionalističku ideju, u svastici misiju borbe za pobjedu arijevaca i, uz jednak znak, pobjedu ideje kreativnog rada…”
Zanimljiva je priča kako je zapravo svastika uopće postala nacističkim simbolom. Godine 1919. tajno Thule – društvo (Thule Geselshaft) prihvatilo je svastiku kao službeni simbol. Isto to društvo je kasnije dalo veliku podršku Adolfu Hitleru. Ono što je intrigantno kod ovog društva jest da su njegova učenja i doktrine bile usađene u samu srž nacizma. Kasnije je Hitler na mnoge načine podupirao rad društva, koje mu je pomoglo otvoriti jedno od najkrvavijih poglavlja ljudske povijesti. Od tada je kukasti križ postao povezan s njemačkim nacional – socijalizmom te je njegov simbol dobio sasvim novo značenje. Zbog nacističke je zastave svastika uskoro postala simbol mržnje, antisemitizma, nasilja, smrti i ubojstva.
U ezoteričkom smislu svastika predstavlja osnovni smisao života, snagu solarne energije i reinkarnacije. Ovaj iskonski koncept obnove, solarne energije, obožavanja sunca i kozmičke životne snage, održao se u okultnim društvima. Za njih ona i dalje ima ono značenje koje je imala stoljećima prije nacističkog preuzimanja simbola te predstavlja alfu i omegu univerzalne kreativne snage.
crkva svastika
Autor: Dražen Boroš

Nema komentara:

Objavi komentar