Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

petak, 3. prosinca 2010.

USPJELI U NAUMU Hrvatski pravoslavci u Šibeniku osnovali udrugu i žele svoju crkvu

URED DRŽAVNE UPRAVE U ŠIBENIKU REGISTRIRAO JE ORGANIZACIJU KOJA ŽELI PRERASTI U NOVU VJERSKU ZAJEDNICU

USPJELI U NAUMU Hrvatski pravoslavci u Šibeniku osnovali udrugu i žele svoju crkvu

Hrvatski pravoslavni vjernici, čija je namjera obnoviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu utemeljenu u Zagrebu 1942. godine, uspješno su registrirani! Ured državne uprave u Šibeniku registrirao je Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika (UHPV), ocijenivši njihov zahtjev osnovanim i ovjerio njihov Statut, koji predviđa “organizirano okupljanje hrvatskih pravoslavnih vjernika“, a središnji simbol pečata i zastave im je istokračni pravoslavni križ na podlozi u obliku povijesnoga hrvatskog grba.
Ovim službenim rješenjem Udruga hrvatskih pravoslavnih vjernika dobila je status pravne osobe i otvoren put da preraste u vjersku zajednicu.
- Zakon je na našoj strani, uspjeli smo. Imali smo velike pritiske i otpore, iz Vlade RH, ali posebno od Srpske pravoslavne crkve koja je preko Eparhije dalmatinske, sa sjedištem u Šibeniku, izdavala priopćenja da uznemirujemo svećenstvo i pravoslavne Srbe u Hrvatskoj. Ali uspjeli smo, unatoč njihovim pamfletima da imamo “militantni i proustaški karakter“.
- Stvarnost je jasna: veliki broj pravoslavaca u Hrvatskoj ne želi da ih se poistovjećuje sa Srbima. Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka. Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, kakve postoje i u Makedoniji i u Crnoj Gori. Crkva u Hrvatskoj treba biti samostalna, imati svog poglavara, a ne biti vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu - rekao je predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika Ivo Matanović.
Dodao je da će službene prostorije imati u Kninu, da će se sredinom mjeseca detaljno predstaviti javnosti, te da imaju značajnu potporu pravoslavaca iz Rusije, Bugarske, Grčke i Rumunjske.
- Samo nas Srpska pravoslavna crkva ne podupire, štoviše, žestoko se protivi našoj inicijativi - zaključio je Matanović.
Masovnije organiziranje i “umrežavanje“ hrvatskih pravoslavnih vjernika intenzivno je započelo prije godinu dana, a javnosti su se prvi put obratili u ožujku u Zadru, kada je iguman Jelisej najavio uspostavljanje Hrvatske pravoslavne crkve, neovisne o Beogradu.
- Mi ne osnivamo novu vjersku zajednicu, mi je samo obnavljamo. Hrvatska pravoslavna crkva bit će potpuno neovisna o Beogradu i o bilo komu drugomu i proglašena primarnom i glavnom pravoslavnom crkvom u državi Hrvatskoj. Nespojivo je s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država - rekao je iguman Jelisej.
LADA KALMETA

U PETAK I FORMALNO PREDSTAVLJENA ZAJEDNICA KOJA VEĆ OKUPLJA 439 VJERNIKA I KOJA PLANIRA BITI CRKVA

POVIJEST SE PONAVLJA Nakon 65 godina ‘uskrsnuli’ hrvatski pravoslavci

Veliki je broj pravoslavaca koji ne žele da ih se poistovjećuje sa Srbima, tvrdi iguman i najavljuje natječaj za buduće svećenike koji će se školovati u Rusiji
Predsjednik hrvatske pravoslavne zajednice je iguman jelisej
Javnosti je u petak u Zadru predstavljena udruga Hrvatska pravoslavna zajednica (HPZ) i njezin predsjednik iguman Jelisej, crnogorski pravoslavni svećenik iz Nikšića.

Postat ćemo crkva

- Naš primarni cilj je obnova i oživljavanje Hrvatske pravoslavne crkve. Veliki je broj pravoslavaca u Hrvatskoj koji ne žele da ih se poistovjećuje sa Srbima.
Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka.
Glavni cilj je da naša udruga preraste u vjersku zajednicu, Hrvatsku pravoslavnu crkvu, kakva je i postojala – rekao je iguman Jelisej.
Inicijativa je krenula još prošle godine, preko internetske stranice wwww.hrvatskipravoslavci.com, a sada je u tijeku osnivanje odbora HPZ-a u Benkovcu, Obrovcu, Vukovaru, Ogulinu, Kistanjama, Smokoviću, Gračacu i Kninu, kao i odbora u Kanadi.
Slijedi raspisivanje natječaja za buduće svećenike koji će se školovati u Rusiji. Istaknuto je i da će se posebna komisija baviti pitanjem julijanskog i gregorijanskog kalendara radi prelaska na jedan kalendar.
- Slobodne episkopije u Hrvatskoj datiraju od 9. stoljeća, djelovale su stoljećima potpuno neovisno i samostalno. Pravoslavlje je u Hrvatskoj doživjelo vrhunac 1942. godine, kada je formirana Hrvatska pravoslavna crkva u Zagrebu, koja je djelovala do kraja Drugog svjetskog rata.
A onda je SPC (Srpska pravoslavna crkva) iz Beograda činila sve da zavlada pravoslavljem u Hrvatskoj – objašnjavao je iguman Jelisej povijesne činjenice zbog kojih udruga HPZ, koja ima 430 registriranih članova, neće morati čekati proceduru od pet godina da bi iz udruge prerasli u vjersku zajednicu.

Neovisni od Beograda

- Mi ne osnivamo novu vjersku zajednicu, mi je obnavljamo i zato će ona biti uspostavljena već za godinu dana, kada će Hrvatska pravoslavna crkva biti potpuno neovisna od Beograda i od bilo koga drugoga, i proglašena za primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u državi Hrvatskoj. Nespojivo je s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad Pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država – zaključio je iguman Jelisej.  

Eparhija dalmatinska: Hrvatska pravoslavna crkva je Pavelićeva ideja!

Na najavu skorog osnivanje Udruge hrvatske pravoslavne crkve u Zadru, na svojim internetskim stranicama oglasila se Eparhija dalmatinska sa sjedištem u Šibeniku.
U prioćenju Eparhije se kaže da utemeljenje tzv. „Hrvatske pravoslavne Crkve“ u Zadru izazva uznemirenost kod sveštenstva i pravoslavnih Srba u Republici Hrvatskoj.
- Podsjećamo da je HPC formirana 1942.g. u vreme fašističkog i ustaškog režimaAnte Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima,kaže se u priopćenju i naglašava da Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već vjekovima na prostorima Dalmacije.
To najbolje potvrđuju i svedoče njene parohijske crkve i manastiri, koji su u najvećem broju podignuti od XIII do XV veka i predstavljaju značajnu kulturnu baštinu, koja je kao takva, pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države.
Već prilikom objavljivanja sajta i programa udruženja u formiranju „Hrvatske pravoslavne zajednice“ postalo je izvijesno da se ovo udruženje poistovećuje i organski povezuje sa ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. HPC.
- Mi se iskreno nadamo da ovo Udruženje, zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera neće moći registrirati u nadležnim institucijama današnje Hrvatske, kaže se u priopćenju Eparhije.
Apeliraju na organe pravne države i nadležna ministarstva da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i njihove vjernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga, kako ističu, fantomskoga udruženja najavili.UDRUGA GRAĐANA ŽELI OSNOVATI HRVATSKU PRAVOSLAVNU ZAJEDNICU

NOVA AUTOKEFALNA CRKVA? Udruga građana: Pravoslavci smo, nismo Srbi

U Hrvatskoj živi velik broj pravoslavaca koji ne žele da ih se poistovjećuje sa Srbima. Deklariraju se kao Hrvati, ima ih i drugih nacionalnosti i traže da se nešto poduzme da budu diferencirani od Srba pravoslavne vjere. Njihova djeca u školama ne pohađaju nastavu vjeronauka za učenike pravoslavne vjere, jer ih u školi automatski drže Srbima – riječi su grupe ljudi iz Ogulina, odakle je krenula inicijativa za osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice.
PRAVOSLAVCI
Screenshot sa stranice www.hrvatskipravoslavci.com
Oni su napravili web stranicu www.hrvatskipravoslavci.com, što je službena stranica Hrvatske pravoslavne zajednice, koja je u osnivanju. Upravo zbog činjenice da još uvijek nisu imali izbornu skupštinu, na kojoj će izabrati predsjednika među više zainteresiranih kandidata, za sada ne žele iznositi imena u javnost, „jer će to učiniti predsjednik“.
Međutim, Zadranin Ivo Matanović kaže da ne vidi razloga da taji da je on u inicijativnoj grupi koja je osnovala Hrvatsku pravoslavnu zajednicu.
- Mi ćemo se registrirati kao udruga. No, uložili smo puno truda u našu web stranicu, na kojoj je sve objašnjeno. Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, kakve postoje i u Makedoniji i u Crnoj Gori. crkva u Hrvatskoj treba biti samostalna, imati svog poglavara, a ne biti vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu – kaže Matanović.

Vlastiti poglavar

Iz Ureda za prosvjetu Zadarske županije dobili smo podatke prema kojima od gotovo 15.000 učenika osnovnih škola na području županije satove pravoslavnog vjeronauka pohađa 64 učenika.
Od 37 osnovnih škola na području županije, u samo tri škole (Obrovac, Benkovac, Gračac) organizirana je nastava vjeronauka za djecu pravoslavne vjere. Za preostale 34 škole u Zadarskoj županiji ravnatelji kažu da među učenicima nema iskazanog interesa za taj predmet, iako broj djece pravoslavne vjere nije zanemariv.
Samo u gradu Zadru živi više od 3000 građana srpske nacionalnosti i u pravoslavnoj crkvi svetog Ilije redovito se obavljaju službe, no u školama u Zadru za sada nema inicijative za organiziranje pravoslavnog vjeronauka. Katolički vjeronauk imaju sve škole.


Nema komentara:

Objavi komentar