Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

četvrtak, 11. lipnja 2015.

Legenda o Divi Grabovčevoj


Ramski puk sačuvao je od zaborava – Hrvatski puk Rame i Hercegovine već tri stoljeća štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, kao sveto mjesto. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

Kronika i martirologij Franjevačkog samostana na Šćitu ne spominju Divinu mučeničku smrt. Samo ju je ramski puk u nemirnom tijeku vjekova legendom spašavao od zaborava. Početkom dvadesetog stoljeća arheolog Ćiro Truhelka otvorio je grob i znanstveno potvrdio da u njemu leže kosti mlade krasotice. (izvor: rama.co.ba)

Evo i legende o Divi Grabovčevoj

Kao kći roditelja koji dugo nisu imali djece, Diva je bila obasipana pozornošću svojih roditelja i ukućana, svoga sela, ali i cieloga kraja. Kao divojčica je privlačila pozornost svojom bistrošću i mudrošću. Po ondašnjim običajima, kad je bila dovoljno odrasla, roditelji je šalju na čuvanje stada ovaca s ostalim pastirima na planinu Radušu. Kad je stasala u diovojku, bila je izrazito liepa i tom svojom ljepotom plienila pozornost velikog broja mužkaraca. Kako predaja kaže, jednom prilikom, kad je sa svojim priateljicama bila na mjestnom sdencu, pored njih nailazi turski mladić Tahir-beg Kopčić (tadanji vladar kupreške krajine) i odmah je opazio liepu divojku. Od tad je često tražio razlog za dolazke u Ramu i Varvaru kako bi susreo Divu. Kako je vrieme prolazilo, Tahir-beg se zaljubljuje u divojku i jednom prilikom ju je zaprosio. Diva, koja je prama predaji bila izrazito pobožna i odana katoličkoj vjeri, tu prošnju odbija jerbo se ne želi udati za Turčina.
O toj prošnji je izpričala roditeljima, koji su je podržali u njenom stavu. Drugi pokušaj prositbe, na koju je Tahir-beg poslao svoje izaslanike i darove, Diva, a i njeni roditelji su dali izti odgovor. Ljutit i uvriedjen sbog ponovnog odbijanja njegove prositbe, Tahir-beg je vrebao priliku kako bi oteo divojku i na silu je doveo sebi za ženu. Diva je izbjegavala izlazak iz kuće sbog straha od otmice, ali kad je došlo proljeće i vrieme odlazka na planinu sbog izpaše stada, Divini roditelji su zamienili izpašu sa svojim kumom Arslan-agom Zukićem i umjesto odlazka na Radušu, Divu šalju na Vran. Nakon što joj se izgubio svaki trag, Tahir-beg šalje svoje sluge kako bi uhodili i našli mjesto gdje se divojka sklonila. Poslie nekog vriemena, sluge pronalaze mjesto gdje se Diva nalazi i kazuju svom gospodaru gdje je. Tahir-beg sa svojim slugama odlazi na Vran s odlukom ‘dokopanja’ divojke pod svaku cienu. Kad je našao Divu, pokušao ju je silovati, ali se divojka borila i tako naljutila nasilnika koji ju ubija nožem. Nakon što ju je ubio, na mjesto zločina stiže i Arslan-aga, kum obitelji Grabovac i osvećuje divojku ubivši Tahir-bega. Prama nekim izvorima, Tahir-beg je počinio samoumorstvo nakon što je ubio Divu. Diva je pokopana na Kedžari, mjestu njenog umorstva. (izvor: metapedia)
Autor: CroExpress

Nema komentara:

Objavi komentar