Opis HNF-a

10. travnja 2010. godine na dan kada je 1941. god. obnovljena Hrvatska država u Zagrebu je osnovana udruga "Hrvatski nacionalni front ". Zadaća udruge je čuvati i braniti nacionalne interese. Hrvatski narod mi je svetinja i spreman sam dati život za njega i svoju domovinu. Smatram da ponekad radikalni potezi nisu neopravdani, te da unutar granica Republike Hrvatske najveća prava trebaju imati isključivo Hrvati i nitko drugi, a pogotovo ne određene nacionalne manjine koje su mom narodu kroz povijest nanijele neoprostivu štetu. Pitanje Hrvata u BiH bi rješio pripojenjem Hrvatskoj državi i dovođenjem države na njene povijesne granice.Ustaški pokret nije bio ni fašistički ni nacionalsocijalistički, nego izvorno hrvatski i osloboditeljski.Činjenica, da se je bl.Alojzije Stepinac drugačije držao prema Ustaškom pokretu nego prema fašizmu i nacionalsocijalizmu dokazuje da je i sveta katolička crva stala uz hrvatski narod i ustaški pokret.

Posjetioci


counter

Pravaš

Pravaš

HNF

Pretraži ovaj blog

petak, 26. rujna 2014.

DRAMATIČAN APEL VLADI

Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji

Prebacite me u zatvor u Hrvatskoj: prije će me stići smrt nego pravda
Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji
Foto:
Telefonski poziv iz Kazneno-popravnog zavoda Srijemska Mitrovica stigao je u dogovoreno vrijeme. Drukčije nije išlo: molba prije nekoliko mjeseci upućena srpskom ministarstvu pravde za potrebe intervjua Večernjem listu naposljetku je odbijena.
Supruga mu je dostavila broj, javio nam se kad je na njega došao red da iskoristi svoje pravo na 10-minutni poziv. Ne krijući uzbuđenost, Veljko Marić, hrvatski branitelj osuđen na 12 godina za ratni zločin za koji tvrdi da ga nije počinio, odmah je zahvalio na interesu, uvjeren da je od svoje domovine zaboravljen i ostavljen.
“Nisam kriv”
– Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me prebace na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Vjerujte, nije lako biti hrvatski branitelj u srpskom zatvoru, osim toga bio bih bliže obitelji. Još ne tako davno izručenje je bilo pitanje dana, ali sada je sve utihnulo. Počela su politička prepucavanja preko mojih leđa – kazao je već četiri godine zatočeni Veljko Marić.
Podsjetimo, u pitanju je hrvatski državljanin osuđen za ubojstvo hrvatskog državljanina (civila Petra Slijepčevića) počinjeno 1991. na hrvatskom teritoriju na izdržavanju kazne u – srpskom zatvoru. U iščekivanju transfera u Hrvatsku, koji je odavno trebao biti riješen, kako bi se Mariću barem olakšalo, iz zloglasne Padinske Skele intervencijom ministra branitelja Freda Matića u jesen prošle godine prebačen je u Srijemsku Mitrovicu, gdje ima puno humanije uvjete za život.
"U Padinskoj Skeli bilo je da se objesiš"
– Imam pravo na dva sata jutarnje i dva sata poslijepodnevne šetnje na svježem zraku, mogu povremeno i koristiti telefon. U Padinskoj Skeli bilo je da se objesiš, sada nemam problema, ali zatvor je zatvor – kaže Veljko Marić.
Ovaj slučaj u međuvremenu je dobio neočekivano, novo poglavlje kad je protiv Marića pokrenut drugi istražni postupak, ovaj put o ubojstvu troje civila u Grubišnom Polju. U sklopu spomenute istrage potrebno je na bjelovarskom sudu ispitati osam svjedoka, no hrvatska strana odbija to učiniti. Izvor blizak resornom ministarstvu tvrdi da je Veljko Marić žrtva neobjašnjiva inata obiju strana: Hrvatska ne želi surađivati u slučaju i ispitati svjedoke “jer time priznaje srpski sud”, a srpska ga strana odbija izručiti dok ne završi spomenuta istraga.
"Teška je to igra živaca"
I tako u krug, kaže Veljkova supruga Marijana Marić. – Sve je to presporo, nema dijaloga. Teška je to igra živaca, ali Hrvatska se mora pobrinuti za svoga državljanina – upozorila je. Otkako je Veljko prije četiri godine uhićen pri rutinskom prelasku granice, život joj se pretvorio u pakao. Preko noći postala je samohrana majka koja svoje troje djece – Patrika (11), Filipa (12) i Karla (15) – podiže od plaće spremačice u osnovnoj školi i dječjeg doplatka, dok za supruga prima tek 170 kuna invalidnine. U kreditima je, minusima na računu, dužna je odvjetniku. Preživljava uz pomoć dobrih ljudi koji joj povremeno pomažu prikupiti 2000 kuna koliko joj je potrebno za odlazak u Srijemsku Mitrovicu. Neizdrživo stanje ponajviše je teško zatočenom Veljku.
– Želio bih da mi se omogući pravedno suđenje u Hrvatskoj pa, ako sam kriv, ležat ću u svojoj zemlji. Ako to nije moguće, neka me hitno prebace u domovinu, bit će lakše mojoj obitelji. Ovim tempom, kad odslužim kaznu, Srbi će me osuditi na još 12 godina za taj novi slučaj. A sve sam bolesniji: muči me kralježnica, primam injekcije i spremam se za operaciju. Molim hrvatske institucije da surađuju sa Srbima jer slobodu neću dočekati – kaže Marić.
Opasni presedan
Na pismeni upit Večernjeg lista što RH poduzima u slučaju Marić, iz Ministarstva pravosuđa odgovaraju da su 4. lipnja ove godine “izrazili spremnost za preuzimanje kaznenog progona u postupku koji se protiv Veljka Marića vodi pred Višim sudom u Beogradu s ciljem provedbe njegova transfera u neko od kaznenih tijela u Hrvatskoj”. Do današnjeg dana, međutim, nisu primili odgovor na zahtjev. Što se tiče postupanja po zamolnicama pristiglim iz Srbije za ispitivanje svjedoka, “Ministarstvo pravosuđa RH smatra ih neprihvatljivim jer su utemeljene na zakonu kojim je ustanovljena nadležnost Srbije za suđenje za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, i to od hrvatskog državljanina na štetu hrvatskog državljanina. Udovoljenje zamolnicama stvorilo bi presedan zbog kojeg bi u budućnosti Hrvatska morala postupati po svakom sličnom zahtjevu”. Veljko Marić i dalje čeka.

Nema komentara:

Objavi komentar